Woods fick medalj av Trump

Uppdaterad
Publicerad

Tiger Woods har vid en ceremoni i Vita huset i Washington tagit emot USA:s presidents frihetsmedalj. Men att golflegendaren låter sig hyllas av Donald Trump är kontroversiellt.

– Ni har fått se det bra och det dåliga, topparna och dalarna, sade en tydligt rörd Woods i sitt tacktal i Vita husets rosenträdgård.

Trump prisade golfstjärnan för hans vinnarinstinkt, som senast kom till uttryck när Woods gjorde comeback i den yppersta eliten med seger i US Masters i april. Det var efter den bedriften som presidenten meddelade att Woods skulle få frihetsmedaljen, den främsta civila utmärkelse som USA:s president kan dela ut.

Många beundrar också den 43-årige golfspelaren för att han lyckats övervinna både segdragna skadeproblem och privata svårigheter som ett uppmärksammat sexmissbruk.

Samtidigt är stora delar av USA:s idrottsvärld på kant med Trump, som fördömt kända spelares protester mot våld mot svarta. Bland andra basketstjärnorna Stephen Curry och Steve Kerr har sagt nej till att träffa Trump i Vita huset.

När Tiger Woods i höstas fick frågor om Donald Trumps ordkrig med afroamerikanska idrottsstjärnor svarade han diplomatiskt.

– Han är USA:s president. Du kanske inte alltid tycker om personen eller politiken, men alla måste respektera ämbetet, sade Woods enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag har känt Donald i flera år, redan innan han blev president. Vi har spelat golf och ätit middag tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.