Foto: Bildbyrån

Åtta års avstängning för tidigare OS-tränare

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastikskandalerna i USA fortsätter. Nu stängs den tidigare OS-tränaren Maggie Haney av i åtta år efter anklagelser om psykisk misshandel.

42-åriga Haney har varit tillfälligt avstängd sedan i januari efter att både gymnaster och föräldrar larmat om en ledarstil fylld av verbala och känslomässiga övergrepp.

Det amerikanska gymnastikförbundets beslut att nu stänga av henne i åtta år togs efter två månader av utfrågningar.

”Den oberoende utfrågningspanelen, bestående av tre medlemmar från gymnastiken – en advokat, en klubbägare och en tidigare landslagsidrottare – kom fram till att Haney har brutit mot USA:s gymnastikförbunds etiska kodex”, skriver förbundet om beslutet.

Bland gymnasterna som muntligt eller skriftligen vittnat om mentala övergrepp finns Laurie Hernandez, OS-guldmedaljör i Rio 2016, och världsmästaren Riley McCusker, som båda haft Haney som tränare.

De stora framgångarna för USA:s gymnastiklandslag har de senaste åren överskuggats av flera skandaler. Den utan tvivel största gällde Larry Nassar – tidigare landslagsläkare – som 2018 dömdes till livstids fängelse för att ha utsatt över 100 kvinnliga gymnaster för sexuella övergrepp.

ARKIV: OS-läkaren utsatte henne för sexuella övergrepp (9 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.