Foto: Bildbyrån

Gymnastikförbundet utesluter förening

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastikförbundet har i dag beslutat att utesluta föreningen Höga Kusten GK. Anledningen är att en tränare i föreningen ska ha betett sig olämpligt.

– Bakgrunden är att en tränare, efter en längre tids utredning har ansetts vara olämplig i sitt ledarskap av oss. Vi har utfärdat en rekommendation och det har förmedlats av föreningen sedan januari av oss. Föreningen har valt att inte följa den rekommendationen, säger Pia Josephson tillförordnad generalsekreterare till SVT Sport.

– Det här handlar till syvende och sist om trygga idrottsmiljöer barn och ungdomar.

Vad är det för typ av olämpligt beteende?

– Det är utskällningar, bestraffningar, kommentarer om kroppsvikt och uppmaningar om begränsat energiintag.

Höga Kusten har tre veckor på sig att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden och under den tiden är klubben fullvärdiga medlemmar i förbundet.

Vad händer om överklagan läggs ned?

– Kontentan av det är att man inte tillhör inget specialidrottsförbund som är en förutsättning för att vara en idrottsförening.

Händelserna preskriberade

Hur länge har det här pågått?

– Vi fick de första signalerna 2016. Då påbörjades dels utredningar av vår juridiska nämnd, för dit anmälningarna gick från början, men då var händelserna preskriberade Sedan gjorde vi en polisanmälan, men den lades ned.

– Sedan har vi träffat berörda aktörer och därefter gjorde vi även en extern, oberoende granskning av en legitimerad psykolog. Summan av all dessa processer ledde fram till vår rekommendation, som skedde i januari.

Varför har det tagit så lång tid?

– Vi vet att frågan har tagit lång tid att agera och det vet vi om . Vi har jobbat utifrån de system som idrotten har och det tar ganska lång tid.

”Inte förvånade”

Det är första gången som förbundet utesluter en förening på grund av olämpligt ledarskap.

Höga Kusten GK meddelar för SVT Sport att de inte är förvånade över beslutet, och skriver i ett yttrande till svenska gymnastikförbundet att de ifrågasätter hur de har hanterat situationen.

Bland annat skriver de att de ”ifrågasätter rent juridiskt förfarandet att tillämpa en ny bestämmelse på händelser som inträffat före tillkomsten av bestämmel­sen, särskilt med hänsyn till att den berörde tränaren inte har ådömts någon sanktion enligt vid tillfället gällande bestämmelser.”

Händelserna som lett till gymanstikförbundets rekommendation att inte tränaren ska användas skedde i ledarens tidigare klubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.