Biles vann mångkampsfinalen i överlägsen stil

Publicerad

Simone Biles fortsätter att briljera. I mångkampsfinalen var amerikanskan tidigt ohotad i guldstriden och tog sitt 16:e VM-guld.
– Det är något alldeles exceptionellt, nu skriver hon historia i allt hon gör, säger SVT:s AnnaMaria Fredholm.

Gymnastikvärldens största är 145 centimeter lång och kommer från USA. När damernas mångkampsfinal avgjordes i Stuttgart var det återigen med överlägsna Simone Biles högst på pallen.

– Hon tar sin femte raka VM-titel i mångkamp. Hon är på väg att bli den absolut största av de största, kommenterar SVT:s AnnaMaria Fredholm.

Silvret gick till kinesiska VM-debutanten Xijing Tang och bronset till ryska Angelina Melnikova.

Kramade tränaren av lättnad

Biles inledde med hopp, där hon trots att hon landade lite utanför linjen blev poängbäst med 15,233. Men sedan väntade barr för amerikanskan, som inte är favoritgrenen.

– Vi antar ju nästan att Biles lyckas med allt hon gör, men är det i någon gren som hon har problem så är det här. Hon har till och med sagt en gång att hon vill såga sönder varenda barr i hela USA, kommenterar Veronica Wagner.

Men med svårighetsgrad 6,2 stod 22-åringen för en stabil insats och kunde lättat krama sin tränare efteråt.

Tang Xijing. Foto: TT

Och därmed var guldet i princip säkrat. Biles var bäst i både bom och fristående och kunde avsluta sitt tävlingsprogram med ett leende och en ”mic drop”. Hon vann överlägset på 58,999 poäng.

Idén till gesten fick Biles från Twitter.

– Det var inte min bästa tävling, men vi tyckte att det skulle vara kul, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

– Just nu är jag ganska säker i min gymnastik, i mig själv och i mina framträdande där ute. Jag har antagligen mer självförtroende i dag än vad jag hade under OS.

Kinesisk silverskräll av Tang

Kampen om övriga pallplatser blev mer rafflande, men där 16-åriga VM-debutanten Xijing Tang från Kina skrällde och knep silvret efter ett starkt fristående program som gav totalpoäng 56,899.

Tang var egentligen inte ens vidare till finalen, men blev uttagen då landsmaninnan Tingting Liu inte kom till start.

Bronset gick till Angelica Melnikova på totalpoängen 56,399 – en efterlängtad VM-medalj för ryskan som kom femma på VM ifjol.

Simone Biles. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer