• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen i rytmisk gymnastik lämnar landslaget

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports granskning av svensk rytmisk gymnastik ledde till att förbundskaptenen Katja Samsonova pausades under utredning. I oktober meddelade gymnastikförbundet att hon var välkommen tillbaka i landslaget.

Nu, tre månader senare, kommer ytterligare ett besked: Samsonova har på egen begäran lämnat sitt uppdrag som förbundskapten.

Gymnastikförbundet skriver i ett pressmeddelande som publicerades några dagar innan jul, att det är Katja Samsonova själv som har valt att avsluta sitt uppdrag.  

Enligt elitchefen Jonas Juhl Christiansen fanns ett fortsatt förtroende för henne som förbundskapten.  

– Jag har samtidigt förståelse för varför hon lämnar, där den personliga hälsan ska komma först, säger han. 

Pausades i åtta månader

I mars förra året publicerade SVT Sport en stor granskning av ledarkulturen inom rytmisk gymnastik. Där vittnade nio tidigare elitgymnaster om att de hade utsatts för kränkningar, smärtsam stretching, utskällningar och vikthets. 

Problemen var enligt vittnesmålen större än en enskild tränare. En av ledarna som pekades ut var dock förbundskaptenen Katja Samsonova.

ARKIV: Clara Göthberg valde att öppet kritisera ledarkulturen (28 februari 2022)

Det ledde till att gymnastikförbundet tillsatte en utredning samtidigt som Samsonova pausades från uppdragen i landslaget och den förening där hon var aktiv.

”Beslutet har tagits i samråd med och efter önskemål från mig. I övrigt gällande intervju hänvisar jag till det pågående ärendet på gymnastikförbundet”, skrev Samsonova då, i ett mejl till SVT Sport.

Samlat förtroende för Samsonova

Den 7 oktober kom beskedet att hon hade återaktiverats som förbundskapten. Enligt generalsekreterare Pelle Malmborg hade gymnastikförbundet låtit en extern psykolog intervjua aktiva och tränare i landslagsmiljön och därefter gjort bedömningen att det fanns ett samlat förtroende för Samsonova.

Katja Samsonova valde att uttala sig i gymnastikförbundets pressmeddelande. Hon uttryckte där viss självkritik och menade att hon har varit öppen för att granskas och utvecklas i sitt ledarskap:

– Jag är ledsen att det finns gymnaster som har haft negativa upplevelser och jag ber om ursäkt från hela vårt vuxna kollektiv att vi missade att se att det fanns gymnaster som inte mådde bra under sin karriär, säger hon bland annat.

Generalsekreteraren: ”Inte ett självklart beslut” (7 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generalsekreterare Pelle Malmborg berättar om gymnastikförbundets beslut att återaktivtera Katja Samsonova som förbundskapten. Foto: SVT

Att hon nu lämnar sin post är framför allt av privata skäl, enligt pressmeddelandet.  

– Min ambition har varit att fortsätta som förbundskapten under 2023, men det uppkom ett behov av att minska på den totala arbetsbelastningen samt att prioritera mitt heltidsarbete och min familj, säger Katja Samsonova.  

Landslaget i rytmisk gymnastik, som är en av de mindre grenarna inom svensk gymnastik, kommer tillsvidare ledas av landslagschefen Jimmy Ekstedt.

Nedan finns tidigare artiklar i granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.