Foto: Bildbyrån

Gymnaster får välja tävlingsklass oavsett juridiskt kön

Uppdaterad
Publicerad

Gymnaster upp till och med JSM-nivå får välja tävlingsklass oavsett kön.

Det har Svenska gymnastikförbundet beslutat, rapporterar Dagens Nyheter.

– De som tar de här livsbesluten möter ofta fördomar. Kan vi underlätta deras liv är det det minsta vi kan göra, säger generalsekreteraren Pelle Malmborg.

I oktober publicerades en rapport från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, som visar att transpersoner upplever att de utesluts från idrotten.

I samma rapport rekommenderade RFSL svensk idrott att barn upp till 18 år, framför allt inom breddidrotten, ska få välja vilket lag eller vilken grupp de vill tillhöra oavsett vilket juridiskt kön personen tillhör.

Svenska gymnastikförbundet har hoppat på tåget.

Gäller gymnaster mellan 13 och 18 år

Enligt ett färskt förbundsbeslut tillåts gymnaster upp till och med JSM-nivå att tävla i vilken tävlingsklass de vill, oavsett juridiskt kön.

– De som tar de här livsbesluten möter ofta fördomar och utmaningar redan som det är. Kan vi underlätta deras liv ett litet, litet uns – och se till så att alla är välkomna – är det det minsta vi kan göra, säger generalsekreteraren Pelle Malmborg, till Dagens Nyheter.

JSM-nivå innefattar gymnaster mellan 13 och 18 år. Det innebär att beslutet inte bara gäller breddidrotten utan också unga elitsatsande gymnaster.

”Inte sett det som ett problem”

Beslutet, som offentliggörs under måndagen, gäller på förenings-, regional och nationell nivå.

Åsa Ekdahl, medicinsk koordinator och utredningsansvarig för frågan hos gymnastikförbundet, medger att vissa orättvisor kan komma att upplevas i och med det nya beslutet men ser inte det som ett problem.

– Om det är spänst och styrka som är en favör skulle det kunna få en viss konsekvens i någon disciplin. Är det i stället smidighet och rörlighet som är viktigt skulle det kunna få andra konsekvenser. Visst, man skulle kunna uppleva någon orättvisa någonstans, men å andra sidan kan det vara tvärtom på ett annat ställe. Så vi har inte sett det här som ett problem. Vi måste oavsett kunna möta individen och få den att trivas, säger Ekdahl.

KLIPP: Jonna Adlerteg tog överlägset SM-guld: ”Lite besviken” (11 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.