Jonna Adlerteg till EM-final som etta: ”En present från mig till mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en final för Jonna Adlerteg efter den långa vandringen i skadornas land.

Ett personligt rekord med 14,6 i barr ger nu svenskan chansen att återigen slåss om medaljer.

– Det är en present från mig till mig själv, säger hon till SVT Sport.

Ingen annan hade dessutom ett högre resultat än 23-åringen i kvalet som dessutom fick inleda hela tävlingen.

– Det är lite roligt. Jag var först upp av alla och så höll det från start till mål, haha. Det känns jättekul och jag är väldigt nöjd med min serie och prestation.

Det blir samma nivå på svårigheterna, även om Jonna Adlerteg vill slipa på detaljer som svajigheter i handstående och benarbetet. 2013 slog hon till som 18-åring och bärgade ett sensationellt EM-silver.

– Då var verkligen allt så stort för mig. Jag nästan snubblade in i finalen. Det var stort att vara där och att ta medalj var som en dröm. Nu är jag mer mogen, har varit i en final en gång och känner att jag vill mer.

Kan du ta en ny medalj?

– Leder jag nu så finns det ju en möjlighet. Jag ska göra mitt bästa och försöka göra en bra prestation. Jag tror jag kan lite bättre, säger hon och tänker på kvalet.

Historisk fristående

Med sig till finalen får hon mästerskapsdebutanten Jessica Castles. 16-åringen gjorde det bästa svenska friståendet i modern tid när hon tog sig till slutrundan. Förstaårssenioren har, som namnet avslöjar, brittisk påbrå och har tävlat för Sverige i drygt ett år. Castles har en svensk mamma.

– Jag är jätteglad. Jag tänkte inte att jag skulle komma till final. Jag vet inte ens vad jag ska tänka. Det är helt otroligt. Jag vill bara komma igenom mitt fristående så bra som möjligt, då spelar position inte så stor roll, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.