Foto: Bildbyrån

SVT:s expert efter succén: ”Kul för svensk gymnastik”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har två gymnaster i EM-final i Glasgow, Jonna Adlerteg i barr och Jessica Castles i fristående. Och SVT:s expert Veronica Wagner gläds med framgångarna.

– Det är väldigt kul för svensk gymnastik, säger hon.

Svenskorna Jonna Adlerteg och Jessica Castles gjorde succé när gymnastik-EM i Glasgow inleddes i går. Båda svenskorna imponerade i kvalet och tog sig vidare till final, Adlerteg i barr, och Castles i fristående.

Adlerteg och Castles är de tredje och fjärde att nå final i gymnastik-EM på 50 år. Och SVT:s expert Veronica Wagner menar att det de båda svenskorna gjort är något speciellt.

– När Jonna var i final 2013 hade vi inte haft någon på över 50 år och då hade vi två, Ida Gustafsson och Jonna Adlerteg. Så det är sjukt speciellt. Vi har haft fyra finalister på 50 år.

– Det är väldigt kul för svensk gymnastik och väldigt kul för damerna, kanske en av få idrotter där damerna dominerar inom svensk idrott.

För mästerskapsdebutanten Castles handlar det enligt Wagner om att försöka hålla i den placering hon har och att ta med sig erfarenheterna till framtida mästerskap.

För Jonna Adlerteg, som var i EM-final 2013 och då tog ett silver, hoppas Wagner på ännu större framgångar.

– För Jonnas del hoppas jag på medalj, men det vill jag knappast att Jonna vet, för jag vill inte höja förväntningarna på henne.

– Topp fem är en bra prestation, om Jonna håller sig däromkring så är vi ändå väldigt glada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.