Lina Sjöberg: ”Varför ska killar vara mycket bättre än tjejer?”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Sjöberg är överlägsen Sverigeetta i dubbelminitrampolin, har tagit fem raka mästerskapsmedaljer och blev första kvinna att sätta en trippelvolt på tävling.

Hur hon gör för att hitta motivationen för att fortsätta utvecklas? Hon jämför sig med männen.

– Jag ser ingen anledning till att killar ska vara mycket bättre än tjejer, säger Lina Sjöberg till SVT Sport.

År 2011 bytte Uppsala-gymnasten Lina Sjöberg från artistisk gymnastik till trampolin och bara fem månader senare hade hon bärgat sitt första SM-guld i dubbel minitrampolin, DMT, som i dag är hennes paradgren.

Sedan dess har det rullat på för den 25-åriga svenskan som i brist på konkurrens jämför sig med männen för att fortsätta att utvecklas. På VM som börjar i morgon är målsättningen guld.

– Det är ganska viktigt att pusha sig själv att lära sig de nya grejorna. Skulle jag nöja mig med att vara bäst i Sverige på damsidan skulle jag kunna klara mig på en viss nivå och sedan stanna där. Det skulle bli långtråkigt och jag tror att det är viktigt att våga utmana sig själv, säger Lina Sjöberg till SVT Sport.

I somras vann Sjöberg sitt åttonde raka SM-guld på nytt personligt rekord 72,2 – hela tio poäng bättre än närmsta konkurrent.

– På svenska tävlingar jämför jag mina poäng med killarnas och ser ofta att mina är bättre, det är riktigt kul. Jag ser inte anledningen till varför killar ska behöva vara så mycket bättre än tjejer. Det är klart att de är fysiskt starkare men volter som killar klarar hyfsat enkelt borde det finnas tjejer som klarar, det satsar jag på.

– Ofta klarar man det man bestämmer sig för att klara. Många har sagt att det är omöjligt för en tjej att komma runt i en trippelvolt för att man är för svag men jag snurrar snabbt i mina andra volter så varför skulle jag inte kunna snurra tre varv?

Det var i fjol som Sjöberg blev första kvinna att klara en trippelvolt på tävling. Inför VM 7-10 november håller hon på att öva in ett nytt moment:

– Just nu delar jag rekordet i svårighet men om jag kör den här volten som jag tränar på då ökar svårigheten med 0,4 vilket gör att jag får världsrekordet i svårighet på damsidan. Det är ett mål men det borde också räcka till VM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.