McKayla Maroney fick med sig ett lagguld och ett individuellt brons från OS i London 2012 då hon var 16 år. Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

OS-guldmedaljör berättar om övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

OS-guldmedaljören i lag från London 2012, McKayla Maroney, 21, träder fram i #MeToo-uppropet och berättar om övergrepp hon utsatts för under sin tid som gymnast i USA:s landslag.

Enligt henne utnyttjades hon av lagläkaren Larry Nassar från det att hon var 13 år under hela sin karriär som tog slut för två år sedan.

”Vår tystnad har gett fel människor makt över för lång tid”, twittrar hon.

Maroney berättar om ett av övergreppen som ägde rum under VM i Japan 2011. 

”Den läskigaste natten i mitt liv ägde rum under VM i Japan 2011 då jag var 15 år gammal. Jag hade flugit med laget hela natten på väg till Tokyo. Lagläkaren gav mig ett sömnpiller på flygplanet och det som händer är att jag vaknar upp på hans hotellrum helt ensam med honom. Jag trodde att jag skulle dö den natten”, skriver Maroney.

Stämd av 125 kvinnor

Nassar, som var läkare under mer än 30 år, sitter nu i fängelse för barnpornografibrott och är stämd av 125 kvinnor. Under fyra OS 1996-2015 var han USA:s gymnastisklandslagsläkare.

Han ska ha använt sin position som lagläkare för att begå övergrepp under förevändning att det rörde sig om medicinska undersökningar. I efterdyningarna av skandalen gjorde det amerikanska gymnastikförbundet en oberoende undersökning av sina riktlinjer 2016.

#MeToo-uppropet sprids explosionsartat över världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer