Rysk gymnast under utredning – tävlade med krigssymbol

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainaren Illya Kovtun vann i världscupen i artistisk gymnastik i Qatar i helgen.

Intill honom stod den ryske trean Ivan Kuliak med en krigssymbol på bröstet.

Nu utreds han av det internationella gymnastikförbundet.

När världen under de senaste veckorna fördömt Rysslands invasion i Ukraina har ryska idrottare som en del i sanktionerna portats från att tävla i internationella tävlingar.

Men när världscupen i artistisk gymnastik den gångna helgen avgjordes i Doha var ryssen Ivan Kuliak, 20, en av de tävlande. Eftersom han inte får tävla under rysk flagg valde 20-åringen i stället att tejpa fast ett ”Z” på bröstkorgen. Vilket innebär att han stöttar invasionen.

Detta Z har blivit en symbol för Rysslands invasion av Ukraina och bokstaven Z går att hitta bland annat ryska stridsvagnar som skickats in i Ukraina. Själva bokstaven är en förkortning av  ”za pobedu”, som på svenska betyder för segern.

Kuliak blev trea i tävlingen och när han klev upp på prispallen stod bland annat den ukrainska segraren Illya Kovtun tätt intill honom.

Det internationella gymnastikförbundet, FIG, utreder nu Kuliak.

”Vi bekräftar att vi kommer att be Gymnastics Ethics Foundation att inleda disciplinära förfaranden mot den manlige gymnasten Ivan Kuliak efter hans chockerande beteende vid världscuptävlingen i Doha, Qatar”, skriver man i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.