Ryske trean Ivan Kuliak med en krigssymbol på bröstet. Foto: Twitter

Ryska gymnasten bryter tystnaden efter omtalade bilderna: ”Ångrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Ryske gymnasten Ivan Kuliak, 20, tävlade med en krigssymbol på bröstet i artistisk gymnastik i Qatar i helgen.

Nu bryter han tystnaden.

– Jag ångrar ingenting, säger han till statligt ägda Russia Today.

När världscupen i artistisk gymnastik den gångna helgen avgjordes i Doha var ryssen Ivan Kuliak, en av de tävlande. Intill honom stod vinnaren, ukrainaren Illya Kovtun. Eftersom Kuliak inte får tävla under rysk flagg valde 20-åringen i stället att tejpa fast ett ”Z” på bröstkorgen. Vilket innebär att han stöttar invasionen.

Först nu väljer Kuliak att uttala sig om händelsen.

Till Russia Today säger ryssen att han inte ångrar sig.

– Hade jag fått chansen så hade jag gjort samma sak igen, säger 20-åringen.

Detta Z har blivit en symbol för Rysslands invasion av Ukraina och bokstaven Z går att hitta bland annat ryska stridsvagnar som skickats in i Ukraina. Själva bokstaven är en förkortning av ”za pobedu”, som på svenska betyder för segern.

”Jag ville visa min position”

– Jag såg det (Z) på stridsvagnarna och kollade upp vad det betydde. Det visade sig betyda ”för segern” och ”fred”. Jag ville visa min position. Som idrottare kommer jag alltid sträva efter seger och fred, säger han.

Det internationella gymnastikförbundet, FIG, utreder ryssen.

”Vi bekräftar att vi kommer att be Gymnastics Ethics Foundation att inleda disciplinära förfaranden mot den manlige gymnasten Ivan Kuliak efter hans chockerande beteende vid världscuptävlingen i Doha, Qatar”, skrev man i ett uttalande.

Klipp: Se när han kliver upp på prispallen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.