Simone Biles räddade VM-guldet i lagtävlingen – efter Leanne Wongs miss

Uppdaterad
Publicerad

Leanne Wong missade i bommen.

Men USA vann guld ändå – tack vare superstjärnan Simone Biles.

– Hon är fantastisk, utbrister SVT:s expert Veronica Wagner i sändningen.

USA dominerade kvalet till lagtävlingen och var skyhöga favoriter inför kvällens final. Och visst höll det för trycket – även om det inte gick helt fläckfritt.

Miss av Wong

Leanne Wong stod för ett stort misstag i bommen när hon föll av tidigt i programmet. Den amerikanska stjärnan fick 11,700 i poäng, vilket var dagens lägsta.

– Hon har inte missat på 22 serier och så blir det tävlingsstart i en VM-final och så missar man bommen. Otroligt tråkigt, säger Wagner.

Biles säkrade guldet

Biles dominerade såväl hopp som fristående och stod dessutom för fina insatser i barr och bom. Superstjärnans fläckfria prestationer gjorde att USA höll för favoritskapet och tog hem guldet för sjunde gången i rad.

– Wow, det är hemma, utbrister SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm efter Biles avslutande fristående.

Storbritannien sågs som en av medaljkandidaterna inför tävlingen, men efter flera större misstag var de aldrig nära att nå hela vägen upp till pallen.

Brasilien historiska

Det var istället Brasilien och Frankrike, som något oväntat, tog övriga medaljer. För Brasilien var dagens medalj historisk, då de aldrig tidigare tagit medalj i lagtävlingen. Frankrikes medalj var den första i lag sedan 1950.

Dagens guld gör att USA:s damer tangerar rekordet som Kinas herrar har på flest raka lagguld. Dessutom är Biles numera den kvinnliga gymnast som har flest medaljer i historian.

Det svenska laget placerade sig som 18:e nation i kvalet, vilket innebär att de inte kvalificerade sig till dagens final.

Resultat damernas lagfinal gymnastik-VM

1. USA 167,729

2. Brasilien 165,530

3. Frankrike 164,064

4. Kina 163,162

5. Italien 162,997

6. Storbritannien 161,864

7. Nederländerna 159,563

8. Japan 157,496

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.