Jennifer Williams under kvaltävlingen i VM Foto: Svensk gymnastik

Skrällen: 16-årig svenska klar för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan 2009 har en svenska kvalat in till mångkampsfinalen i gymnastik-VM.

Det är den 16-åriga VM-debutanten Jennifer Williams som blev 22:a i kvalet.

– Jättespännande och kul. Det var definitivt inget som jag hade räknat med, säger Jennifer Williams till SVT Sport.

Många pratade om Tonya Paulsson som det stora svenska hoppet som hade chans att nå final i mångkamp i VM i Japan. 

Men både Tonya Paulsson och Nathalie Westlund blev utslagna, efter att ha slutat 35:a respektive 37:a där 24 gymnaster gick till final.

Detta trots att Westlund stod för det bästa utförandet i hela kvalet i barr tillsammans med amerikanskan Kayla de Cello och Maria Ceplinshi från Rumänien.

Final på torsdag

Istället klev Jennifer Williams, som fyllde 16 år för lite mer än en vecka sedan, fram och tog en överraskande finalplats som 22:a av totalt 58 tävlande i kvalet.

– Jag visste inte hur motståndet skulle se ut, och visste inte hur nivån skulle vara. Jag började lite svajigt med ett fall, men jag ryckte upp mig och det känns jättekul att få den här möjligheten, säger Jennifer Williams till SVT Sport om sin finalplats.

Nu blir det final på torsdag för Williams. Hon blir också tredje svenska i gymnastikhistorien efter Veronica Wagner och Jonna Adlerteg att nå en final på ett VM.

– Jag hade aldrig tänkt på final från början. Mitt första mål var att bara göra det bra. Jag har inga stora förväntningar eller mål i finalen. Mitt mål är att göra det bättre än i kvalet. Jag hade en del misstag i kvalet, och målet blir att göra alla misstag bättre, säger Jennifer Williams.

SVT:s expert Veronica Wagner säger såhär om det den svenska överraskningen.

– Jätteroligt såklart. Vi är inte bortskämda med finalplatser. Alla de svenska tjejerna var vingliga på bommen. Jennifer gjorde tre bra grenar och slog personligt rekord i hopp. Så att vända tävlingen efter den starten skulle jag säga var den största styrkan, säger Veronica Wagner till SVT Sport.

– Man ska också veta att Jennifer opererade armbågen för ett år sedan, och kämpat för att komma tillbaka, så det var en rejäl comeback, fortsätter han.

”Har inte sina bästa med”

Förbundskaptenen Helena Andersson Melander säger att det är ett annorlunda VM i år eftersom det bara för några månader sedan var OS.

”Alla länder har inte sina absolut bästa med. Men många är med och man ska också komma ihåg att det är samtliga tre tjejers första VM”, säger hon.

Williams blev senior i år och var med på EM i Basel i april, där hon slutade 36:a i kvalet i bom.

Vann kvalet gjorde ryska favoriten Angelina Melnikova.

SVT sänder gymnastik-VM från och med torsdagens finaler, med start 10.55 i SVT1 och Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.