Hammarby Fotboll startar E-sportslag.

Hammarbys nya satsning mot guld

Uppdaterad
Publicerad

Det är 16 år sedan Hammarby Fotboll vann klubbens hittills enda SM-guld. Men kanske blir det fler i framtiden med klubbens nya satsning. – Vi kommer att ta steget in i E-sportvärlden, säger klubbens VD, Henrik Kindlund.

Hammarby Fotboll är åter i Allsvenskan sedan ett par säsonger tillbaka efter flera långa år i Superettan. Klubben jobbar för att åter etablera sig i den högstadivisionen och självklart drömmer supportrarna om flera grönvita guld, även om det i dag känns långt borta.

Läs mer: Chansfattigt mellan Norrköping och AIK

Men kanske ligger det närmre verkligheten än man kan tro. Detta i och med klubbens nya satsning som presenterades genom en presskonferens under fredagen.

– Detta är ett helt nytt område för oss. Vi kommer att ta steget in i E-sportvärlden och starta ett officiellt Hammarbylag inom fotbollsspelet, FIFA. Syftet med satsningen är att vi gillar att tävla inom allt som har med fotboll att göra. E-sport är världens snabbast växande sport och det är ett område där vi vill vara med och tävla. Det är en bra möjlighet för oss att komma i kontakt med barn och ungdomar, säger Hammarby Fotbolls VD, Henrik Kindlund.

Try out i Farsta Centrum

Fyra officiella spelare inom Hammarby kommer att bli en del av E-sportslaget. Sedan kommer klubben att hålla en try out 1-2 juli i Farsta Centrum för alla som är intresserade och som har fyllt tolv år.

– Vi tror att ett par hundra personer åtminstone kommer att vara där, men vi har beredskap att ta emot 800-1000 spelare. Efter denna första try out kommer vi välja ett tiotal spelare som visat sig vara duktiga på spelet och sedan ha en andra uttagningsrunda i slutet av augusti. Där tittar vi på skills, personlighet och karisma som är viktigt inom E-sport, säger Kindlund.

Andra laget i Allsvenskan

Målet är att laget ska vara klart i mitten av september och kommer att gå under en sportslig ledning i form av en manager samt en lagledare.

– Vi vet att det finns andra svenska klubbar som tittar på det här och vi blir den andra i Allsvenskan. Jönköping Södra har redan ett lag via Dreamhack.

Under klubbens try out blir det matcher spelade med try out-spelarnas egna favoritlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer