AIK:s Adam Tumba deppar efter kvalmatchen mot Varberg i tisdags. Foto: Bildbyrån

AIK Handboll säger upp alla kontrakt: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

08-handbollen är i djup kris.

Nästa säsong kan bli den första på 35 år utan ett enda Stockholmslag.

Aftonbladet rapporterar nu att AIK:s styrelse via mejl har sagt upp alla avtal med spelare och ledare med omedelbar verkan.

I våras åkte Hammarby – svenska mästare tre säsonger på raken mellan 2006 och 2008 – ut ur högstadivisionen efter 16 raka säsonger i finrummet. Efteråt meddelade liganämnden att laget ändå inte hade fått vara kvar på grund av sin dåliga ekonomi.

I tisdags degraderades också AIK efter att ha slagits ut i kvalet av Varberg.

Om Skånela, från Märsta, förlorar i kvalet mot Önnered på måndag blir nästa säsong den första sedan 1984/1985 utan ett enda 08-lag. ”En katastrof för svensk handboll”, dundrar SVT:s expert Magnus Grahn.

Men enligt Aftonbladet är krisen djupare än det rent sportsliga. Enligt tidningen har Hammarby just nu inga spelare under kontrakt förutom spelande tränaren Patrik Fahlgren. Och AIK ska enligt Aftonbladet ha sagt upp alla avtal med spelare och tränare på mejl dagen efter kvalmissen.

”Jag blev chockad av mejlet”

Detta på grund av ekonomiska problem.

– Jag blev chockad av mejlet. Jag har ett 1+1-kontrakt och skulle i varje fall ha lön fram till den 31 maj, säger Adam Tumba till Aftonbladet, och fortsätter:

– Så här kan de inte göra. Det är avtalsbrott.

Spelarna uppges ha kallats till ett krismöte med klubbledningen nu på tisdag för att diskutera hur man går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.