Hela (Syd)Sveriges handbollsliga? I högsta herrdivisionen kommer de flesta av lagen från sydvästra och södra Sverige. Foto: SVT

Handbollsligan är södra Sveriges liga: ”Rena mardrömmen”

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby och AIK åkte ur Handbollsligan 2019 – och därmed återfinns alla ligalag förutom Eskilstuna Guif i landets södra delar.
– Det är rena mardrömmen att det enbart blir ett fokus på södra Sverige, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Malmö, Kristianstad, Sävehof, Ystad... Ja, ni känner säkert till var det starka svenska handbollsfästet finns. När Varberg dessutom skickade AIK ur Handbollsligan på tisdagen har handbolls-Sverige blivit än mer uppdelat.

Frågan är om Handbollsligan någonsin varit mer söder-centrerad?

– Så här utkristalliserat har det aldrig varit, men tidigt 80-tal brottades vi också med de här problemen. En sådan dominans från väst och Skåne har vi inte sett tidigare.

Hur påverkar det intresset för handboll? 

– Klart att intresset minskar rejält. Även om Eskilstuna Guif hänger kvar brottas de med sina problem så det är ingen självklarhet att de blir kvar i en längre framtid.

Imponeras av nykomlingen Varberg

Experten menar att det kortsiktigt kan anses som häftigt med många derbyn söderut, men... 

– I ett större rekryteringstänk och medietänk, med exponering och sponsorer, håller det inte ha en liga som enbart är i södra Sverige.

Samtidigt imponeras Grahn förstås av Varbergs resa till finrummet.

– Oerhört häftigt. Det är en långsiktig, målmedveten strategi från Varbergs HK. Jag gläds med dem. Det visar att hemmasnickeri och stort lokalt engagemang kan leda hela vägen upp och det är lite att peka finger åt Stockholmsklubbarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer