Foto: Bildbyrån

Ändrar VM-reglerna – tuff lottning för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De svenska handbollsdamerna får en tuff resa i VM-slutspelet i Spanien i december.

En sen ändring innebär att många toppnationer ryker redan innan semifinalerna.

– En makaber scenförändring, säger förbundskapten Tomas Axnér till Aftonbladet.

Internationella handbollsförbundet (IHF) har beslutat sig för ändra vilka grupper som slås ihop i mellanrundan och skriver i ett mejl till danska TV2 att det ska innebära ”mindre stress och mindre logistik” då lagen kan stanna kvar i samma städer under mästerskapet.

Ett beslut som innebär att Frankrike, Ryssland, Norge, Sverige, Nederländerna och Montenegro, som var de sex främsta lagen under OS i Tokyo, alla återfinns på samma halva, där bara två kan ta sig till semifinal.

Förbundskapten Tomas Axnér fick inte vetskap om ändringen förrän under tisdagen – men medger att det försvårar Sveriges chanser i VM, som avgörs 2-19 december.

– Det är såklart en makaber scenförändring och ett scenario som missgynnar de högst rankade lagen som borde ha spelat till sig gynnsammare förutsättningar än lägre rankade lag. Vi var inte bland de högst rankade lagen men våra chanser att nå en semifinal har så klart minskat, säger han till Aftonbladet.

Axnér menar att Spanien dragit nytta av att arrangörsländer ofta har mycket att säga till om i VM-sammanhang.

– Ja, det är väl det som är det mest makabra. Och argumentet om resor och logistik känns som ett ganska tunt argument. Vi arrangerar VM 2023 i Sverige, låt oss se om vi får åtnjuta samma privilegier då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.