Stine Bredal Oftedal under VM i Japan 2019 Foto: TT Nyhetsbyrån

Bredal Oftedal världens bästa spelare

Uppdaterad
Publicerad

Stine Oftedal Bredal är världens bästa spelare enligt Internationella Handbollsförbundet, IHF. Den norska mittnian var en tung pjäs i det norska landslag som gick till VM-semi i fjol och Györi Audi ETO KC som vann Champions League 2019.

– Jag känner mig egentligen bara överväldigad. Det här är otroligt stort, säger hon till VG.

Efter tre raka utmärkelser till rumänskan Cristina Neagu så är kan nu Stine Bredal Oftedal titulera världens bästa handbollsspelare. Mittnian stod för ett framgångsrikt 2019 med en VM-semifinal med Norge och en Champions League-titel med ungerska Györi Audi ETO KC. För varje kategori har en jury tagit fram fem nomineringar och sedan har allmänheten fått rösta.

– Jag känner mig egentligen bara överväldigad. Det här är otroligt stort. Jag är både glad och stolt samtidigt som jag nästan inte kan tro det, säger 28-åringen till VG.

Norskan, kapten i både lands- och klubblag, har enligt IHF utmärkt sig under 2019 med en jämn och hög nivå på sina framträdanden.  Utöver utmärkelsen som världens bästa spelare så tog hon även sig in i all star-laget på hennes position som mittnia.

Niklas Landin fick pris

Det blev ett nordiskt storslam, på herrsidan tog danska målvakten Niklas Landin hem priset.

Senast en svenska fick utmärkelsen var Mia Hermansson 1994. Senaste svensken som vann priset på herrsidan var Magnus Wieslander 1990.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.