Förbundskaptenen Tomas Axnér och assisterande Johanna Wiberg har fått helt nya förutsättningar inför huvudrundan av EM i danska Herning. Foto: TT

Dansk kupp ändrade Sveriges schema i EM

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen kom beskedet att Sverige spelschema i handbolls-EM görs om. Både matchdagar och spelordning blir annorlunda.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till Aftonbladet.

Under tisdagskvällen spelades gruppspelet i handbolls-EM klart. I grupp A föll Danmark mot Frankrike som då tog förstaplatsen i gruppen. Värdlandet Danmark blev därmed tvåa och såg då till att ändra det redan bestämda spelschemat, till sin fördel.

Något som betyder att Sverige nu får både nya speldagar och ny spelordning.

Enligt Sveriges första schema skulle man möta Montenegro på torsdag, därefter Danmark på fredag och Frankrike på tisdag. Nu kommer man i stället att ställas mot danskorna först, på fredag, därefter Montenegro på söndag och Frankrike på tisdag. På så sätt får Danmark ett mer gynnsamt spelschema med match varannan dag i stället för tre matcher på fyra dagar.

– Jag blir lite konfunderad och undrar hur det kan hända att vi plötsligt ska byta lag, säger Axnér till SVT Sport.

”Låter inte klokt”

Beskedet kom sent på tisdagskvällen och i det svenska lägret, där spelarna redan låg och sov, var det upprört.

– Det är ju inte jättelätt att förhålla sig till när det ändras stup i kvarten, säger Axnér.

– Det är inte en lägenhet vi ska köpa med 800 klausuler fram och tillbaka, det är handboll vi ska spela. Det har kommit väldigt många nya förordningar sedan 2019. I mitt perspektiv som tränare kan jag inte sitta och läsa 800 dokument på kvällen utan jag förhåller mig till det som EHF skickar ut två dagar innan där det står att vi ska möta Montenegro.

Gruppettan Frankrike drabbas ännu hårdare

Det är inte bara i Sverige det är upprört. Frankrike som sent i går kväll slog Danmark med 23-20 och fixerade ställningen i grupp A drabbs också och har starka synpunkter på det danska uppträdandet.

– Det är en total skandal, det är så pinsamt, så pinsamt, säger den franske förbundskaptenen Olivier Krumbholz till Jyllands-Posten. Frankrike får nu spela både torsdag och fredag trots att man vann sin grupp.

Danmark stöder sig på en paragraf i regelverket, skrivet innan konsekvenserna av coronapandemin, som säger att arrangörsländerna Danmark (och avhoppade Norge) skulle få spela varannan dag i huvudrundan oavsett tabelläget av hänsyn till biljettförsäljningen. Nu spelas dock matcherna utan publik.

Tvingas tänka om

För den svenska ledarstaben innebär ändringarna mer jobb.

– Vi har ju en analytiker, Pontus (Ward Wiklund), som suttit och jobbat med Slovenien och Montenegro hela dagen för att vi skulle ligga i framkant. Och jag har suttit, sedan den matchen, och bara kollat på Montenegro. Jag ringde Pontus nu och berättade och han bara ”Jaha? Okej?”. Det är bara att klappa igen datorn och ladda ner nya matcher i morgon, säger Axnér till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer