Foto: Bildbyrån

Svenska frustrationen efter premiären: ”Ingen försöksverksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Domarfrågan var brännande het redan innan EM startade.

Diskussionerna har knappast tystnat efter att mästerskapet kastats igång – och en mängd utvisningar har utdömts.

– Det här är ingen försöksverksamhet, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till SVT Sport.

Under de fyra första matcherna i EM 2018 blåstes det för 29 utvisningar, medan det i det pågående mästerskapets fyra första matcher plockades 50 tvåminutare.

Elva av dem kom i Sveriges öppningsmatch mot Tjeckien.

Handbolls-EM

Osäkerheten kring domarnivån kan få svenskorna att tänka om i försvarsspelet mot Spanien för att undvika att visas ut.

Bara kvinnliga domarpar i EM

Det europeiska handbollsförbundet har för första gången någonsin valt att bara utse kvinnliga domarpar från tio olika länder. Något som landslagsspelaren Jamina Roberts tidigare kritiserat.

Förbundskaptenen Tomas Axnér är noga med att poängtera att han inte tycker domarna är dåliga – men att bedömningsnivån är en annan än den man kan räkna med på internationell nivå.

– Man måste skilja på när man pratar om att domare är dåliga och toleransnivå. Jag tyckte inte de gjorde så många misstag eller var dåliga, men det var en låg nivå för toleransen för fysiskt spel.

– Utser man domare som inte har rutin av att döma internationella matcher blir det svårt. Jag hade gärna sett att det fyllts på med ett par domare till för att säkerställa kvaliteten. Det ska vara samma nivå på allt och det ser jag som det stora problemet. Det här ska inte vara någon försöksverksamhet.

”Vi får ändra vårt försvarstänk”

Den svenska mittsexan Linn Blohm:

– Nivån gör att vi får förändra vårt försvarstänk och taktik.

Hon får medhåll av Axnér.

– Vi vill få spelstopp, ta frikast och spela fysiskt och vinna dueller högt upp i banan. Av utvisningarna vi fick i går är fyra av dem hårt dömda. Det är upp till spelarna och mig som coach att förstå nivån på matchen och ta tidiga dueller och värdera hur mycket fysik man kan lägga i en duell.

SVT Sport har sökt Europeiska handbollsförbundet.

SVT:s expert sågar domarna: ”Alldeles för låg nivå”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet