Richard Hanisch. Foto: Bildbyrån

Dopningsavstängde stjärnan: ”Blir jävligt tom”

Uppdaterad
Publicerad

Han stängdes av i två år för dopning.

Nu har handbollsspelaren Richard Hanisch brutit tystnaden.

– Man blir jävligt tom när ens liv sopas under mattan på en, säger han till GT.

Den tidigare IFK Skövde-spelaren testade positivt för methylhexanamin efter en av SM-semifinalerna mot IFK Kristianstad i april.

Skövde valde att bryta kontraktet med honom i förra veckan, och i onsdags kom dopingnämndens dom: Två års avstängning.

– Även om jag vill vinna till varje pris finns det en gräns, jag skulle aldrig använda dopning. Det känns som en surrealistisk värld för mig nu, men jag får jobba vidare, säger han till GT.

Hanisch menar att han tagit en ”PWO” (pre workout), ett typ av kosttillskott som bidrar med extra energi innan träning eller match. Men ingenting i innehållsförteckningen ska ha funnits med på Internationella antidopningsorganisationen Wadas lista över förbjudna substanser.

31-åringen kan överklaga domen fram till den 27 september.

– Jag har kontaktat jurister som kan hjälpa mig. Men om det inte finns någon anledning att överklaga, om det ändå är helt kört, är det ingen mening att lämna in något.

Det är en tuff period för handbollsveteranen.

– Man blir jävligt tom när ens liv sopas under mattan på en, det är klart att det kommer att ta tid att hantera det. Det är jobbigt att titta på matcher och inte kunna bidra, klart man inte mår bra, säger han.

Richard Hanisch har representerat en handfull svenska klubbar under karriären, bland annat IFK Kristianstad som han vann två SM-guld med. Han spelade även i tyska Bundesligalaget Hamburg mellan 2014 och 2015.

KLIPP: Här missar Kristianstad att avgöra (10 september)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.