Rödklädda Egypten vann premiären i hemma-VM. Foto: Bildbyrån.

Efter kaoset – Egypten vann premiären i Sveriges grupp

Uppdaterad
Publicerad

Handbolls-VM är i gång, trots allt.

Värdnationen Egypten vann premiären mot Chile med 35-29 – men inte utan att darra.

Sverige och Egypten väntas göra upp om gruppsegern i grupp G. Länderna möts i den sista gruppspelsmatchen på måndag.

Innan dess väntar två matcher för Sverige – Nordmakedonien, som ersatt Tjeckien, i premiären i morgon och Chile på lördag. Chile fick som väntat en tung start på mästerskapet och föll med sex bollar i premiären mot Egypten.

Darrade bakåt

Egypten var överlägset i första halvlek och drog ifrån till 18-11 i paus, men värdnationen darrade i andra halvlek. Inte minst bakåt. Då imponerade Chile desto mer och vann de sista 30 minuterna med 18-17. Det ger hopp för Sverige.

För arrangören var det i alla fall glädjande att VM fick börja med en seger för hemmanationen. Och att VM alls började.

Ingen publik

Coronapandemin har legat som en mörk skugga över mästerskapet. I helgen bestämdes att VM måste spelas utan publik på grund av smittorisken, och de jobbiga kompromisserna har fortsatt de senaste dagarna.

Både USA och Sveriges tänkta premiärmotståndare Tjeckien drog sig så sent som dagen före premiären ur turneringen på grund av coronasmitta i respektive trupp, och det har rapporterats om smittspridning också i andra VM-lag.

Sverige möter Nordmakedonien klockan 20.30 på torsdag.

KLIPP: Experten: Låga förväntningar på Sverige i VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.