Dragan Nachevski (t.v) sparkas av europeiska handbollsförbundet. Foto: TT

Europeiska handbollsförbundet sparkar domarchefen

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter från danska TV2 sparkar nu det europeiska handbollsförbundet, EHF, domarchefen Dragan Nachevski, detta efter uppgifter om korruption.

Det är det danska tv-bolaget TV2 som varit drivande i avslöjandet av matchfixning inom handbollen, något som går tillbaka till 2018 och fick stor uppmärksamhet vid VM i Sverige och Polen i januari i år.

”Beslutet fattades av EHF:s verkställande kommitté vid ett möte på torsdagen. Den gjordes efter att information mottagits av EHF från danska TV2 den 23 maj”, skriver EHF i sitt pressmeddelande där danska TV2 nämns inte mindre än sex gånger.

Det ska handla om matchfixningsfrågor som spelats in både via ljud och video i januari 2020. Det ska också ha kommit uppgifter till EHF att Nachevski ska ha förfrågat domare om att manipulera matcher.

Sveriges damer inblandat i misstänkt match

I ett skrivet svar hävdar Nachevski att han aldrig varit inblandad i matchfixning.

Enligt TV2 placerades ovanligt stora summor på tre matcher under EM för damer 2018 i Frankrike, som larmade spelbranschen. Ett av dessa var ett målspel på matchen Danmark-Sverige, där Danmark vann med 30–29. 26 matcher som spelades 2016 och 2107 finns även med i materialet.

Misstankarna kring ett domarpar var så starka att fransk polis inledde en utredning den 10 december 2018, och domarna skickades hem från mästerskapet av det Europeiska handbollförbundet (EHF). Fransk polis la dock ner utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.