Matchen från EM 2018 som utreds för möjlig matchfixning. Foto: TT

Sverige inblandat i potentiell matchfixningsskandal

Uppdaterad
Publicerad

Handbollen skakas av en misstänkt matchfixningsskandal. Nu avslöjar danska TV2 tillsammans med France TV att Sveriges match mot Danmark i EM 2018 är en av matcherna som fransk polis utrett.

– Det enda vi vet är att det är polisanmält, säger Handbollsförbundet generalsekreterare Robert Wedberg till SVT Sport.

För två veckor sen uppdagades det att flera domare under handbolls-VM utretts för matchfixning.

Nu fortsätter det komma fram information om den potentiella skandalen.

Enligt TV2 placerades ovanligt stora summor på tre matcher under EM 2018 i Frankrike, som larmade spelbranschen. Ett av dessa var ett målspel på matchen Danmark-Sverige, där Danmark vann med 30–29.

– Vi har haft väldigt mycket med VM och inte hunnit dyka ner i detta ännu. Men det är självklart en viktig fråga och vi ska sätta oss in mer nu när VM är över, säger Svenska handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg till SVT Sport.

Även en match mellan Frankrike och Danmark och Ryssland och Montenegro väckte varningssignaler. Alla tre matcherna ”gick hem” för den som spelade och de hade alla en gemensam nämnare: domarna var desamma.

Misstankarna kring domarparet var så starka att fransk polis inledde en utredning den 10 december 2018, och domarna skickades hem från mästerskapet av det Europeiska handbollförbundet (EHF). Fransk polis la dock ner utredningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.