Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör VM-generalen försäljningsrekordet på handbolls-VM. Foto: Bildbyrån

VM-generalen: ”Slår man försäljningsrekord – då blir det ett bra resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Handbolls-VM i Sverige och Polen är över.

Först i sommar vet man vad det ekonomiska resultatet blir – men redan nu ser det lovande ut.

– Slår man försäljningsrekord så betyder det att vi kommer att göra ett bra resultat, säger Krister Bergström, vd för handbolls-VM, till SVT Sport.

När SVT Sport pratar med Krister Bergström återstår bara bronsmatch och final i handbolls-VM 2023 som arrangerats av Sverige och Polen.

– Det är ett fantastiskt lyckat mästerskap. Supportrarna ställer ju upp utan dess like och vi fyller arenorna i stort sett varje match. Vi hade lite utmaningar någon match i Jönköping, säger Bergström, vd för handbolls-VM.

”Prisstrategin håller”

Men samtidigt som det slagits publikrekord flera gånger under VM, med en toppnotering på över 23 000 åskådare under finalen, har det riktats kritik mot höga biljettpriser. Bergström delar inte den bilden.

– Priserna som vi har det här mästerskapet är samma som vi hade i EM 2020. Trots en inflation på tio procent så har vi inte ändrat våra priser. Prisstrategin håller, vi slår rekord och det bevisar allt.

Först om någon vecka kommer man att utvärdera mästerskapet för att se vilka lärdomar man tar med sig. Det dröjer även innan man vet det ekonomiska resultatet av VM.

– Vi driver ju det här i aktiebolagsform och har ett årsbokslut sista december. Men jag tror att vi kan göra ett delårsbokslut för herrarna någonstans innan sommarsemestern, säger Bergström.

Överskott på tio miljoner senast

När Sverige arrangerade EM 2020 landade överskottet på cirka tio miljoner.

Har du någon känsla för vad överskottet kan bli i år?

– Det kostar ungefär 70 miljoner att göra ett sådant här projekt, så det är jättemycket pengar vi måste täcka. Men slår man försäljningsrekord så betyder det att vi kommer att göra ett bra resultat.

Överskottet går till Svenska handbollsförbundet som sedan bestämmer vad pengarna ska gå till.

– Det delas ut till olika projekt, till exempel landslagen och ungdomsprojekt. Men det är förbundet som bestämmer vad som ska hända med pengarna.

KLIPP: Oscar Bergendahl: ”Vi slarvar fullständigt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oscar Bergendahl om blytunga medaljmissen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.