Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Grahn kritisk: ”En katastrofhalvlek ställde till det” Foto: Bildbyrån/SVT

Experten efter Sveriges uttåg: ”Truppen håller inte”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges medaljchanser är borta – och det enda som återstår är en placeringsmatch.

SVT Sports expert Magnus Grahn menar att för få spelare levererat samtidigt för att semifinal skulle vara möjligt.

– Dessutom har utvisningsspelet varit rena katastrofen, säger han.

Drömmen om att nå semifinal och spela om medaljerna är borta. Istället väntar match om femte- och sjätteplats i Europamästerskapet.

Laget var själva tydliga med hur stor besvikelsen är.

Handbolls-EM

– Att Sverige spelar om femte och sjätteplats är inte dåligt. Men med tanke på hur Sverige och spelare sviktat i matcher känns det lite surt att Sverige inte spelar i semi, säger SVT Sport expert Magnus Grahn.

Han menar att Sveriges uttåg ur huvudrundan främst beror på två saker.

• ”För få bra spelare som har levererat samtidigt”.

• ”Utvisningsspelet (spel med en man mer eller mindre) har varit rena katastrofen under hela mästerskapet”.

– Truppen håller inte tillräckligt bra kvalité totalt sett. Får man inte till det så att de bästa spelarna levererar samtidigt och att utvisningsspelet inte fungerar då tar man sig inte till semifinal.

Vad krävs för att man ska ta sig längre i kommande mästerskap?

– För att Sverige ska ta nästa steg måste vi få till en klart bättre skyttekraft från våra niometersspelare.

Sveriges avslutningsmatch i detta mästerskap blir en placeringsmatch mot Per Johanssons nederländska landslag. Matchen spelas på fredag.

– Matchen om femte, sjätte-plats är jätteviktig. Historiskt har lag som har kommit femma i EM fått högre ranking och aldrig missat ett OS-kval. Så det blir viktigt.

Så kan Sverige ta sig till OS

Tolv lag kommer att spela OS. Fem av dem kommer att kvala dit genom att vinna olika mästerskap; EM, VM 2023, asiatiska mästerskapen, panamerikanska mästerskapen och afrikanska mästerskapen. Frankrike har redan en plats i spelen i egenskap av värdnation, så vinner de årets turnering går direktplatsen till tvåan.

Resten av lagen (sex lag) kommer att spela till sig platserna via ett OS-kval våren 2024.

De som får delta i kvalen automatiskt är lagen med placering 2–7 på nästa års VM samt tvåorna i de olika kontinentala mästerskapen i år (eller trean i EM om Frankrike blir tvåa).

Två möjligheter

Men det betyder inte nödvändigtvis att Sverige måste bli tvåa i EM eller tvåa till sjua i VM för att säkra en kvalplats. Det finns två möjligheter till:

1) De två bästa kontinenterna på VM får en varsin extraplats till kvalet och eftersom Europa dominerat de stora mästerskapen de senaste åren är sannolikheten stor att en av dessa går till ett europeiskt lag.

2) Av samma anledning är det troligt att en framskjuten plats i EM i år kommer att räcka till en kvalplats. Till OS 2020 räckte det med en sjundeplats i EM för att nå kvalet då lagen före redan antingen tagit en direktplats eller kvalplats genom sina placeringar i VM.

Det betyder alltså att Sverige måste vänta tills efter VM nästa vinter innan de vet huruvida det blir spel i OS eller inte.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet