Förbundskaptenen: ”Danmark är storfavoriter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter lite hjälp på vägen är Sverige framme i en efterlängtad EM-semifinal. En stor framgång så klart för förbundskapten Kristján Andrésson men det finns samtidigt en hel del att förbättra i det svenska spelet. Den svenska effektiviteten är en sak som måste bli bättre. I mellanrundan i Zagreb har Sverige inte ens gjort mål på hälften av skotten.

– Vi ska se till att inte stressa upp oss, slappna av och se möjligheterna, säger förbundskapten Kristján Andrésson till SVT Sport.  

Samtidigt som Sverige varit ett av EM:s mest ineffektiva lag så har spelet räddats av att laget samtidigt har turneringens vassaste målvaktspar, Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

– Det gäller att vi vinner målvaktsmatchen. Det kommer vara otroligt viktigt och då hänger det inte bara på våra målvakter, utan faktiskt på våra utespelare också, säger Kristján Andrésson.

Alla missarna mot Norge – Torbjørn Bergerud gjorde totalt 21 räddningar – var nära att kosta Sverige en plats bland de fyra som får spela vidare i EM. Andrésson hoppas att alla sumpade skott inte har satt sig på huvudet hos spelarna, utan att det förhållandevis orutinerade landslaget kan höja effektiviteten mot Danmark.

Vilken dansk målvakt som Sverige ställs mot är högst osäkert. Stjärnan Niklas Landin väntas bli pappa när som helst – födseln är enligt nyhetsbyrån Ritzau beräknad till den 6 februari – och han är beredd att lämna truppen om det skulle behövas. Danmark har därför av säkerhetsskäl kallat ner tredjemålvakten Kevin Møller till Kroatien. Jannick Green har dock enligt statistiken varit vassare än Landin hittills i EM.

Oavsett vem som vaktar Danmarks mål slår Sverige ur underläge i semifinalen mot mästarna från OS i Rio.

– Ett väldigt etablerat landslag som erfarenhetsmässigt ligger före oss. Danmark är storfavoriter, men vi har en möjlighet, säger Andrésson.

Avkast i morgon fredag 20:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.