Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen om Jim Gottfridssons galna timeout: ”En Hollywood-film”

Uppdaterad
Publicerad

”Tysk höger, dansk vänster, kom brett. Om jag inte släpper den, för hela ditt jävla liv håll han i ryggen”. Orden är från den sista timeouten i EM-finalen och har blivit klassiska, de kom från Jim Gottfridsson.

– Det är nästan en Hollywood-film liksom. Jag blir jävligt stolt, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Glenn Solberg är inte tränaren som själv skriker ut kommandon och ritar pilar under hela timeouter. I stället är det viktigt att andra ledare och bärande spelare är med och styr upp spelet. Så även vid läget 26-26 och 19 sekunder kvar av en EM-final mot Spanien.

”Hej, lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett. Om jag inte släpper den … för HELA DITT JÄVLA LIV håll han i ryggen, så får du den mellan benen.”

Hyllar Gottfridsson: ”Den bäste”

Jim Gottfridssons skarpa order riktades mot Oscar Bergendahl. Taktiken föll väl ut. Anfallet gav en straff som Niclas Ekberg satte med matchklockan på 60.00, EM-guld till Sverige.

– Jag har sett den i efterhand och det är nästan en Hollywood-film liksom. Jag blir jävligt stolt över att vi har ett lag och en miljö som fungerar som det svenska landslaget gör, säger Glenn Solberg åtta månader efter den numer klassiska timeouten.

Men hans hyllning till den 30-årige mittnian från Ystad stannar inte där. Solberg är imponerad av Gottfridsson på flera plan.

– Han är en fantastisk handbollsspelare, speciellt taktiskt är han kanske den bäste i världen. Han älskar att snacka handboll, älskar att diskutera handboll. Att ta ansvar, och agera själv.

KLIPP: Kent-Harry är en stor förebild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jim Gottfridsson är inte den enda Ystad-profilen som uppskattas extra av Sveriges norske förbundskapten. Under många år i Drammen, Nordhorn och Flensburg hade han Kent-Harry Andersson som tränare. Och han har inspirerats av flera svenska idrottsledare.

– Jag är uppvuxen med svensk handboll. Och svenska tränare med Kent-Harry Andersson i spetsen, jag hade honom som tränare i tio år. Det är han som i hög grad lärt mig handboll och lärt mig hur det kollektiva svenska spelet byggs och spelas. Han är en stor förebild.

Under åren i Norge och Tyskland och även när Solberg var assisterande förbundskapten i Norge så har de båda jobbat ihop. Och Solberg har tittat mycket på Anderssons ledaregenskaper.

– Han är en väldigt snäll och go man som tog hand om oss och gav oss förtroende och ansvar. Vi fick växa i rätt tempo. Han har betytt mycket för mig både på och utanför banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.