Gottfridsson: ”Det svider i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drabbades av två tuffa smällar inför ödesmatchen mot Norge i handbolls-EM när stjärnspelarna Andreas Palicka och Felix Claar testade positivt för covid-19. Båda spelarna missar nu matchen mot Norge och deras mästerskap är förmodligen över.

– Det är två världsspelare och att inte få spela de här matcherna är tufft. Det är det de tränar för varje dag, så det svider i hjärtat, säger Jim Gottfridsson.

Efter segern mot Tyskland igår spelar Sverige en direkt avgörande match mot Norge i handbolls-EM. Sverige måste vinna matchen för att kunna ta sig vidare till semifinal. Men i morse kom tunga nyheter för det svenska laget. Målvakten Andreas Palicka och Felix Claar har testat positivt för covid-19 och missar ödesmatchen.

– Man blir ju för det första ledsen för deras skull, det är ju otroligt tungt att tappa dem så sent i turneringen när vi kommit så bra in i det. Alla tankar till dem, säger Max Darj.

– Det är det som är det hemska i det här. Det känns som någon alltid trillar bort och man känner för dem. Det är två världsspelare och att inte få spela de här matcherna är tufft. Det är det de tränar varje dag för, så det svider i hjärtat, säger Jim Gottfridsson.

Max Darj testade tidigare under EM positivt för covid-19 och satt i karantän på sitt hotellrum i tio dagar. Han vet vad Palicka och Claar går igenom nu.

– På något sätt vet man ju hur man tänker och det finns inget man kan säga för att de ska må bättre, så de behöver några timmar att smälta det, säger han.

Hur var det att sitta i karantän?

– Det var spännande. Det var långtråkigt ibland men också en upplevelse som man blir stärkt av. Sen var skönt att ha Daniel Pettersson med som också testade positivt. Vi delade rum, så vi hjälpte varandra och hade fina samtal. Vi var ledsna och glada ihop men båda var ju fullvaccinerade och blev inte så sjuka.

”Är nog 70-30 i fördel för Norge nu”

Sverige tappar nu två av lagets viktigaste spelare till EM-turneringens viktigaste match.

– Det är två världsspelare som nu hoppar av pinnen i det här mästerskapet. Om det var 50-50 förut så är det nog 70-30 i Norges fördel nu, eftersom det är två så bra spelare som vi tappar. Det är stora avbräck, säger Jim Gottfridsson.

Vad blir viktigt mot Norge?

–  De är otroligt bra på kontringar och sådant kan vi ju dämpa ner om vi är bra i vårt anfallsspel och minskar våra misstag. Försvar och målvaktsspelet blir viktigast. Får vi igång det kommer resten igång också.

– Det blir som alltid. Försvar och målvaktsspelet som sett grymt ut nu senaste matcherna. Sen vill få bättre betalt för vårt fina försvarsspel och bli bättre i anfallsspelet och inte bjuda de på några kontringar, säger Darj.

Under måndagskvällen kom beskedet att Sverige har fått klartecken att kalla in Hampus Olsson, till vardags i tyska Erlangen, som inte fanns med på bruttolistan. Han ansluter i natt och finns tillgänglig om Niclas Ekberg och Daniel Pettersson – som tidigare under turneringen testades positivt för covid-19 – inte hinner bli spelklara.

KLIPP: Sverige besegrade Tyskland i handbolls-EM (23 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.