SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn menar att det är orimligt att arrangera handbolls-EM i Danmark som planerat. Foto: Bildbyrån

Grahn om EM-beslutet: ”En extrem chansning”

Uppdaterad
Publicerad

Handbolls-EM kommer att avgöras i Danmark.

Det ogillar SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn.

– En för stor smittorisk för spelarna och ett halvdant arrangemang utan publik, så beskriver Grahn det kommande mästerskapet i december.

Under måndagen kom det, om än sena beskedet att handbolls-EM blir av i Danmark i december.

Ett beslut som dröjt – först eftersom Norge drog sig ur som arrangör, sedan för att den danska regeringen behövde ge det danska handbollsförbundet grönt ljus.

Handbolls-EM

”En extrem chansning”

Anledningen till att beslutet dröjt är densamma som den största källan till kritiken mot att arrangera i rådande läge: coronapandemin. Något SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn tycker är anledning nog att skjuta mästerskapet på framtiden.

– Jag tycker det är en extrem chansning. Vi utsätter ju spelare för risk och det ska man vara väldigt medveten om, säger han.

Tio dagars uppladdning

Med bara tio dagar kvar tills spelet drar igång menar Grahn att förutsättningarna för både tränarens och spelarnas uppladdning är orimliga.

– Man kan inte gå fullt in innan man vet om någonting kommer att bli av, säger han.

Grahn har i en tidigare intervju med SVT Sport sagt att han hellre ser ett EM som hålls senare under våren 2021. Fast även med ordentlig uppladdning poängterar Grahn pandemins påverkan på spelarnas förutsättningar.

– Generellt är det väldigt många konstiga resultat just nu. Jag tror folk har svårt att hålla fokus 100 procent med pandemin i bakhuvudet.

Bortsett från att en EM-vinnare kommer koras frågar sig Grahn om det egentligen är någon som vinner på att genomföra mästerskapet just nu.

”Finns liksom ingen vinnare i det här”

Utöver smittorisken bland spelarna menar han att publikens frånvaro tvingar arrangören till ett halvdant arrangemang.

– Det finns ju liksom ingen som är vinnare i att genomföra det här nu.

Men hand i hand med förhoppningen om att bli motbevisad hoppas Grahn på en femte-sjätteplats för svenska damerna.

KLIPP: Kaos runt handbolls-EM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet