Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kaos runt handbolls-EM Foto: Bildbyrån

Kaos runt damernas handbolls-EM: ”Fullständigt groteskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är elva dagar kvar till damernas handbolls-EM.
Men spelarna vet fortfarande inte om mästerskapet blir av.
– Jag vill skicka en stark och tydlig uppmaning till politiker och myndigheter att ge grönt ljus till EM, säger danska idrottsförbundets ordförande Niels Nygaard.

När Norge drog sig ur som arrangör för handbolls-EM i december fick Danmark frågan om att ta över hela värdskapet.

Först meddelades att ett besked skulle komma i tisdags. Sedan ”i slutet av veckan”. Men just nu råder fullt kaos samtidigt som mästerskapet närmar sig i rasande takt.

Per Bertelsen, ordförande i danska handbollsförbundet, har varit svidande i sin kritik mot regeringen som inte gett något besked i frågan.

– Fråga kulturministern i stället för vi har inget nytt att komma med. Vi får inga indikationer utan väntar bara, precis som de senaste dagarna. Ingenting händer och nu är de upptagna med traktorer och piss, sade Bertelsen till danska Ekstrabladet under lördagen.

Slänger snart in handduken

Han har också öppnat för att Danmark kan dra sig ur om inget besked kommer inom en snar framtid, vilket skulle innebära att mästerskapet inte blir av under 2020.

– Som jag sagt en miljon gånger är alla våra saker på plats vad gäller ekonomi och folk och allting. Vi väntar bara på att några människor ska godkänna vårt coronaprotokoll.

– Jag är helt tom. Det är fullständigt groteskt att mitt förbund har jobbat dag och natt med det här, och nu sitter vi bara i ett hörn och väntar på att någon ska titta på något som de hade redan för en månad sedan.

– Och fråga inte vad min deadline är för den har redan överskridits så många gånger. Det är bara en tidsfråga innan jag sammankallar styrelsen och sedan slänger vi in handduken, säger Per Bertelsen.

KLIPP: ”Alla deltar på egen risk – allt kan hända” (16 november)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"De signaler vi har fått är att EM blir av", säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig i det svenska förbundet. Foto: Bildbyrån

Nytt krismöte under söndagen

Förutom att det danska idrottsförbundet nu har blandat sig i debatten har även Dansk Folkepartis kulturordförande Morten Messerschmidt krävt ett beslut.

– Det är en skandal att inget beslut kan fattas när man tänker på hur många människor som har engagerat sig och är involverade i detta, säger han till DR Sporten.

Det danska handbollsförbundets (DHF) styrelse höll ett krismöte på söndagen för att diskutera om man skulle avsäga sig arrangemanget helt.

Till slut valde styrelsen dock att jobba vidare som om EM ska arrangeras, trots att den danska regeringen inte gett grönt ljus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer