SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn menar att det är orimligt att arrangera handbolls-EM i Danmark som planerat. Foto: Bildbyrån

Magnus Grahn: ”Helt orimligt att genomföra EM just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det är totalt kaos runt damernas handbolls-EM i december.
Skjut upp mästerskapet, tycker SVT:s expert Magnus Grahn.
– Jag tycker att det är helt orimligt att genomföra EM just nu, säger han.

Efter att Norge dragit sig ur som arrangör för handbolls-EM, som är tänkt att starta den 3 december, hänger hela mästerskapet i luften.

Frågan gick till Danmark om att ta över hela värdskapet, men regeringens besked dröjer vilket har fått det danska handbollsförbundet att rasa fullständigt.

SVT:s expert Magnus Grahn tycker inte att mästerskapet borde genomföras just nu med tanke på den ökade smittspridningen.

– Det är helt orimligt att man ska flyga in alla lag från olika delar av Europa för att komma till ett osäkert Danmark och genomföra ett osäkert mästerskap. Speciellt eftersom de nationella förbunden har extremt svårt att få ihop sina egna ligor. Det borde vara mer fokus på att varje nation ska klara att hantera sina egna ligor, säger han.

”Orimlig situation för spelarna”

Med elva dagar kvar till premiären vet spelarna fortfarande inte om mästerskapet blir av.

Vad säger du om den situationen för spelarna?

– Ja, den är ju orimlig. De svenska ledarna har sagt att spelarna är bra på att isolera sig från de tankarna, men att hålla hundraprocentigt fokus på EM just nu, det tror jag inte på. Det är klart att de påverkas. Att ha den här osäkerheten bara elva dagar före första avkast gör också att det blir orimligt att arrangera mästerskapet.

Grahn ser hellre att man flyttar EM till senare under våren 2021.

– Vem spelar vi för? Är det arrangören? Spelarna? EHF? Rättighetsinnehavarna? Sponsorerna? Inte är det för publiken i alla fall.

”Verkligen en skandal”

Han fruktar också vad som skulle hända om en eller flera spelare blev smittade.

– Jag ser inte logiken med att klämma in ett EM nu och utsätta spelarna för den risken. Om det blir spel och några smittas kommer man bara att fråga sig varför vi spelade och inte tog det här på allvar.

I Danmark är tonen skarp och regeringen har fått kritik för att de inte gett något besked under hela veckan.

– Det är en skandal att inget beslut kan fattas när man tänker på hur många människor som har engagerat sig och är involverade i detta, sa Dansk Folkepartis kulturordförande Morten Messerschmidt.

Håller du med om beskrivningen – att det är ”en skandal”?

– Trasslet innan är verkligen en skandal. Att de inte har satt ner foten och bestämt sig om EM ska genomföras eller inte. Sedan är det olyckligt att det här börjar bli en partipolitisk fråga i Danmark, säger Magnus Grahn.

KLIPP: ”Alla deltar på egen risk – allt kan hända” (16 november)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De signaler vi har fått är att EM blir av”, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig i det svenska förbundet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer