Hampus Wanne stod för 11 mål i semifinalen. Foto: Bildbyrån

Hampus Wanne: ”Oerhört stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Klar seger i semifinalen mot Frankrike och Sverige är nu klara för första VM-finalen på 20 år.

Hampus Wanne stod för hela elva mål i semifinalen.

– Jag tycker vi har visat rätt tydligt att vi har i finalen att göra, säger Wanne.

Sverige, som gått obesegrade genom mästerskapet, besegrade Frankrike med 32-26 och är klara för första VM-finalen sedan 2001.

Det är dessutom ett Sverige som är unga, orutinerade och som haft en tuff uppladdning inför mästerskapet.

Handbolls-VM

– Vi är en grupp individer som alla förstår vad man behöver göra i ett lag för att gå långt. Alla drar åt samma håll och det gjorde vi verkligen från början och den känslan har vi hållit kvar, säger Wanne till media efter matchen.

”Fruktansvärt bra”

Frankrike hade det klara favoritskapet inför matchen men de hade aldrig övertaget.

– Matchen var helt klinisk. Rätt igenom. Vårt försvar är fruktansvärt bra. De hade inget seriöst hot någonstans. Vi hade helt fantastiskt försvar och målvaktsspel, säger Hampus Wanne.

Men det var inte bara försvaret som levererade. Wanne var klart mest produktiv på målfronten med sina elva mål.

– Jag bryr mig inte så mycket faktiskt, klart det är kul att hjälpa laget. Men vi är i VM-final och det är min första tanke. Det är laget före jaget, säger Hampus Wanne.

”Kan inte ens föreställa mig det”

Wanne rankar finalplatsen högt i sin karriär.

– Väldigt högt men sedan beror det på hur det går i finalen, men guld där, då vet jag inte vad jag gör. Jag kan inte ens föreställa mig det, säger han.

Finalen spelas på söndag och där väntar Danmark.

KLIPP: Sverige vidare till VM-final

MATCHFAKTA

Frankrike-Sverige 26-32 (13–16)

Frankrike: Hugo Descat 5, Nedim Remili 4, Dika Mem 3, Ludovic Fabregas 3, Nicolas Tournat 2, Kentin Mahe 2, Luc Abalo 2, Nicolas Claire 2, Michael Guigou, Valentin Porte, Jean-Jacques Acquevillo.

Sverige: Hampus Wanne 11, Daniel Pettersson 6, Jonathan Carlsbogård 4, Felix Claar 3, Albin Lagergren 3, Jim Gottfridsson 3, Lukas Sandell 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet