Svenske stjärnan Niclas Ekberg gläds åt den svenska VM-framgången och drar gärna på sig den gula tröjan igen i framtiden. Foto: TT/Bildbyrån

Niclas Ekberg om svenska VM-succén: ”Fenomenalt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till semifinal i handbolls-VM efter att ha krossat Qatar i kvartsfinalen i går.

En som gläds åt de blågula framgångarna är nyblivne Champions League-mästaren Niclas Ekberg, som själv tackade nej till VM på grund av familjeskäl och coronasituationen.

– Fenomenalt, säger han till SVT Sport.

Efter storseger med 35-23 i kvarten mot Qatar i går väntar nu giganten Frankrike i fredagens semifinal som startar 17.30, svensk tid.

Svenske stjärnan Niclas Ekberg, till vardags i tyska Kiel, har följt mästerskapet hemifrån.

Handbolls-VM

– Det är fantastiskt. Jättestarkt att producera de resultaten som de har gjort. Jag har sett så mycket jag har kunnat av Sveriges matcher och det ser väldigt ljust ut, säger han på telefon till SVT Sport strax innan ett träningspass med klubblaget.

– Sverige kommer att straffa många lag om de får till det här försvarsspelet och springer som de har gjort. Då är det inte många lag som hänger med.

”Ingen överraskning för mig”

I kvartsfinalen mot Qatar i går var det jämnt i första halvlek och lagen följdes åt till 9-9 innan Sverige gick till pausvila med fyra bollars ledning, 14-10. I andra halvlek rann siffrorna iväg.

– Sverige kom in i ett stim och fick till många snabba mål. Det gick otroligt fort och Sverige tog verkligen vara på chanserna. Jag tror att de hade 12-2 i början på andra halvlek, säger Ekberg.

Är du överraskad över semifinalplatsen? Vår expert Magnus Grahn tycker att Sverige har ”överträffat alla förväntningar”.

– Överträffat vet jag väl inte. Sverige har väldigt, väldigt bra spelare som spelar i bra lag. Det har försvunnit några namnkunniga spelare, men större delen av laget spelar ju i Bundesliga eller i andra ligor i Europa. På så vis är det ingen överraskning för mig.

– Däremot ska det klaffa i mästerskapet också och spelarna ska ha bra form. De verkar verkligen ha fått in ett flow i laget.

KLIPP: Grahn: ”Överträffat alla förväntningar”

”Frankrike har sett mänskliga ut”

Niclas Ekberg tror att Sverige har kapacitet att störa Frankrike, som dock går in som favoriter i morgondagens semifinal.

– Frankrike har ett stjärnspäckat lag och är starka, men de har ändå sett mänskliga ut. Fortsätter Sverige på den inslagna vägen tror jag att fransmännen kommer att tycka att det är jobbigt och irriterande att springa hela tiden. För Sveriges del gäller det att stoppa fransmännens individuella kvalitet, framför allt på niometerslinjen.

Hur tror du att matchen slutar?

– Mitt hjärta säger att Sverige vinner med tre bollar.

”Vill dra på mig den gula tröjan igen”

Familjeskäl och det allmänna världsläget med corona gjorde att Ekberg själv tackade nej till VM.

Men han säger sig vara sugen på en comeback i landslaget framöver.

– Absolut, det är jag. Jag har inte stängt någon dörr alls. Om omständigheterna passar vill jag absolut dra på mig den gula tröjan igen.

KLIPP: Se höjdpunkterna från Sveriges VM-kvartsfinal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet