Tre spelare testades positivt för dopning under U19-EM i handboll. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryska handbollsspelare fast i dopningkontroll

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland fortsätter att vara inblandat i dopning. Eurohandball rapporterade sent i fredags att tre ryska handbollsspelare fastnat i en dopningkontroll, och enligt ryska handbollsförbundet för meldonium, under sommarens U19-EM i Slovenien.

– Jag är mycket överraskad och kan inte förstå vad man vill uppnå med sådant i en lagsport som handboll, säger svenske landslagschefen Lasse Tjernberg till TT.

Handbollen har tidigare varit nästintill förskonat från dopning. Det var fram till sommarens U19-EM för damer i Slovenien. Eurohandball rapporterade sent under fredagen att tre ryskor fastnade i dopningkontroller under mästerskapet, där Ryssland tog silver i turneringen. Det ska enligt ryska handbollsförbundet röra sig om meldonium, som i januari 2016 lades till bland de förbjudna preparaten hos Wada.

”Utpekat dopningland”

Det är inte första gången som ryska idrottare åker fast för dopning. Landet var senast avstängt från allt deltagande i friidrotts-VM, där ett par ryska friidrottare i stället fick tävla under neutral flagg. Ryska tennisstjärnan Maria Sharapova var också avstängd under en längre tid för just meldonium.

– Ryssland är ju ett utpekat dopningland de senaste åren, men om det ska ha ett samband på de här unga spelarna det kan jag egentligen inte kommentera eller ha en åsikt om, säger Lasse Tjernberg.

Mer information dröjer

En av ryskorna testade positivt redan under huvudrundan, medan de andra två åkte fast i slutfasen av turneringen. Nu går fallet vidare till EHF Court of Handball.

Europeiska handbollsförbundet utlovar mer information om fallet nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.