H65 Höör, som föll i SM-finalen mot just Sävehof för två år sedan, fick revansch när man slog ut Partilleklubben i den femte avgörande semifinalen. Foto: Bildbyrån

Höör bragdvände med två spelare utvisade

H65 Höör vann den femte och avgörande semfinalen mot Sävehof i Partille med 26-25 efter superdramatik med två utvisade spelare i slutminuterna. Det är första gången sedan 2005 som Sävehof missar finalen.

Därmed vann man semifinalserien med 3-2 och är klart för final mot Skuru.

– Det är så skönt att äntligen kunna göra en bra match här, vilket vi inte lyckats med på hela året. Och så lyckas vi i den enda matchen som betyder något, säger Amelia Lundbäck med tårar i ögonen till C More.

Hon bytte från Sävehof till Höör till den här säsongen.

Sävehof spelade sex mot fyra vid ställningen 24-23 i slutminuterna –  då vände Höör till 24-25. Målvakten Irma Schjött räddade när Sävehof gick för kvittering.

Med 13 sekunder kvar stannades klockan efter att Jamina Roberts gått omkull vid ställningen 25-26. Hon tog även det sista avslutet utan att lyckas innan Höör firade stort i hallen. Ett SM-guld kommer inte att kunna firas större.

”Väntade tills det behövdes”

– Jag väntade med det tills det behövdes, säger Lundbäck leende om att göra 24-25 och 24-26 och avgöra matchen.

Förlusten innebär att Sävehof missar SM-finalen för första gången sedan 2005.

Sävehof ledde en gång i första halvlek. Det var efter att Thea Blomst satte 16-15 med en straff med fyra sekunder kvar av halvleken. I början av andra halvlek gick Jamina Roberts, tillbaka efter avstängning, ut och plockade åt sig bollen i ett Hööranfall och spelade fram den till Malin Sandberg som satte 17-15. Sävehof såg ut att gå ifrån när man ledde med 19-16 men Höör, som gjorde första målet i andra halvlek efter 7.20, kom tillbaka och vände till 19-20.

”Försvarsspelet nyckeln till vändningen”

Sävehof gjorde sedan ett nytt miniryck med att sätta 21-20 och 22-20 i tomt mål och 23-21.

Det kändes nästan hela andra halvleken som om det var Sävehofs match med flera ledningar på två, tre mål men Höör hittade ett bragdartat sätt att vinna.

– Jag tycker mest synd om Sävehof, säger C Mores expert Jennie Linnéll.

Ska man försöka hitta en förklaring stavas det Höörs försvarsspel.

– Jag är så sjukt glad och stolt över laget. Det var deppigt i halvtid, men vi reser oss som lag. Vi möter Sävehof på bortaplan i en femte avgörande match och det är bland det svåraste man kan göra. Det är svårt att fatta hur stort det här egentligen är, säger Höörs Isabelle Andersson till SVT Sport.