Första träningen för svenska EM-laget – efter covidsmittan

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska handbollslandslaget har i sin EM-uppladdning drabbats av covidfall.

Men på onsdagen var laget ute och tränade för första gången tillsammans.

– Det är alltid roligt och motiverande, säger målvakten Andreas Palicka till SVT Sport.

Sverige skulle egentligen ha inlett sin förberedelsefas inför EM i Slovakien i måndags. Men efter att flera spelare testat positivt för covid-19 har laget suttit isolerat. På onsdagen fick spelarna äntligen träna tillsammans.

– När man ser smittotalen i Europa nu så känner man att man ska ha tur för att inte få in smitta i laget. Det var man förberedd på, men man blir ändå uppgiven, ledsen, förbannad och allt på en gång. Det hjälper ju dock ingen, så man får bara försöka hitta tillbaka till det man gjorde för ett år sedan och hålla huvudet kallt och förbereda sig så gott man kan.

Andreas Palicka:

– Det är en värld vi har lärt oss att leva i. Det är inte mycket att tänka på utan vi får hantera läget och göra det bästa av det. Nu ber vi bara slippa fler fall.

Hur ska det bli att kliva in i ett mästerskap och ha lite tyngd på axlarna?

– Jag njuter mer när jag håller på med idrott. Det ger mig mycket energi och det syns också i – mitt spel. Jag brukar skoja om att jag är 30 procents handbollsmålvakt och 70 procent känslor. Jag lever mig med och pumpar kroppen full med adrenalin för att prestera så bra som möjligt. Utanför banan är jag en lugn familjefarsa men på handbollsplanen växlar jag upp. Jag har blivit trygg i den rollen och i det sättet att vara.

MER HANDBOLL: Palickas monsterinsats i comebacken (26 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.