Bronsjubel i Nederländerna efter segern över Rumänien. Foto: TT Nyhetsbyrån

EM-brons till Nederländerna – trots jättetappet

Rumänien stod för en makalös upphämtning i slutet.

Men det räckte inte – Nederländerna tog sin första EM-bronsmedalj efter vinsten med 24–20.

Det såg till en början ut att bli en enkel bronsmedalj för Nederländerna.

Efter en svag första halvlek kunde de orangeklädda dra i väg till en ledning med 21–13 i mitten av den andra halvleken och segerjublet hann redan då påbörjas på avbytarbänken.

Men den skulle – nästan – sättas i halsen. Med bara fem minuter kvar av matchen hade rumänskorna hämtat i kapp till ett underläge med enbart tre mål efter bland annat fem snabba nätkänningar via 36-åriga stjärnan Valentina Ardean-Elisei.

Men vid 23–20-läget tog det också stopp. Efter många bolltapp från båda lagen kunde Nederländerna hålla undan och Nycke Groot gjorde matchens sista mål i slutsekunderna. Vinsten innebär att Nederländerna kniper sitt första EM-brons.

Nederländernas Estavana Polman blev bästa målskytt med sju mål.