Jonas Källman har åter tackat ja till landslaget. Foto: Bildbyrån.

Handbollens comebackkung åter i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges handbollsherrar spelar dubbla EM-kvalmatcher mot Ryssland i veckan och det finns en veteran i den trupp som samlades i Stockholm ikväll; Lagkaptenen Jonas Källman som slutat och tvingats tacka nej till blågult fler gånger än vad han själv kan minnas.

– Det har blivit en hel del comebacker ja, det har varit skador och familj och så har man blivit lite äldre så det har varit fram och tillbaka ja.

Vet du hur många gånger du sagt nej?

– Nej det har jag inte, men om förbundskaptenerna vill ha med mig och jag är frisk och kry så ställer jag alltid upp, säger Källman, 35, till SVT Sport. 

Landslagets överlägset mest rutinerade spelare med mängder av titlar och 220 landskamper i bagaget är tillbaka igen. Han är comebackexpert, första gången han var på väg att sluta i landslaget var för sju år sen, Och både OS och VM såg han från TV-soffan, men han gillade det han såg. 

”Fantastiskt skön känsla att titta på landslaget”

Det var fantastiskt skoj att se Sverige i VM-turneringen, det var en positiv anda som var länge sedan man såg, dom sprang och kämpade på allt, spelade ingen roll om de ledde med ett eller tio eller låg under med fem, de bara körde. Det var fantastiskt skön känsla att sitta i Ungern och titta på det svenska landslaget. Därför vill jag också vara med och känna glädjen. 

Det är ett tillskott som kommer att göra skillnad.

– Jag tycker att han betyder väldigt mycket, som person är han viktig. Han har enorm erfarenhet och har gjort en stark säsong i ungerska Pick, han kommer tillföra massor till oss, säger förbundskaptenen Kristjan Andrésson, född i Eskilstuna och jämnårig med Källman men spelade som aktiv för Islands landslag.  

Match i St Petersburg på onsdag

I morgon åker Källman och laget till St Petersburg, bortamatch på onsdag, hemmamatch i Linköping på lördag, två segrar innebär en EM-plats.

– Det är jätteviktigt, vi går för att vinna båda men det är ingen lätt uppgift. Ryssland är en klassisk handbollsnation med fantastiskt bra spelare, funderar Källman. 

Och om det blir EM, vill Källman äntligen vara med igen

– Nu känns det bra i kroppen och familjen har kommit.

Laget åker med 16 istället för 17 spelare sedan Jesper Nielsen tvingas stanna hemma efter visumstrul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.