Handbolls–EM ställs inte in: ”Inte ett alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av covid-fall och karantänsittande spelare i handbolls-EM.

Men turneringens framfart är inte i farozonen.

– Det är inte ett alternativ att ställa in, säger Thomas Schöneich, kommunikationsansvarig på europeiska handbollsförbundet till SVT.

Tolv spelare i det tyska laget är smittade av covid–19. Enligt sajten handball-world.news har 99 konstaterade covid-fall bekräftats i EM-trupperna.

– Det är en utmanande situation, det är ingen tvekan om det. Vi övervakar situationen hela tiden och försöker anpassa oss, till exempel genom att ge lagen möjlighet att ta ut spelare utanför den första bruttotruppen om 35 spelare, säger Thomas Schöneich.

Corona och idrott

Ställer inte in

Det tyska laget ansökte om att få sin torsdagsmatch mot Spanien uppskjuten, men fick avslag av förbundet.

– De skickade förfrågan i går kväll och vi tittade på den. Men på grund av spelschema, tv-tider, arenatillgänglighet och situationen i andra lag gick det inte. Det hade inte varit möjligt på grund av alla de faktorerna.

SVT:s expert Magnus Grahn har riktat kritik mot arrangemanget och sagt att ”hela detta EM får ett löjets skimmer över sig” . Antalet covidfall skiljer sig mycket mellan lagen, då till exempel Norge inte har ett enda positivt test.

Finns det en sportslig orättvisa i mästerskapet?

– Jag kan inte kommentera på det. Jag tycker att handboll är en lagsport.

Vad skulle krävas för att ställa in turneringen?

– Det är inte ett alternativ.

KLIPP: Hampus Wanne om coronabubblan i handbolls-EM (12 jan, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet