Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg. Foto: Bildbyrån

Handbollsförbundet hoppas på ett mångmiljonklipp

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner kronor, kanske ännu mer. Så stort kan överskottet bli från handbolls-VM i Sverige i januari.

– Överskott från mästerskap ger oss lite trygghet över tid, säger förbundsbasen Robert Wedberg.

Sveriges herrlandslag går in i mästerskapet som en av favoriterna, efter EM-guldet för snart ett år sedan och VM-silvret 2021.

Sverige spelar sina gruppmatcher i Göteborg. Om ”Blågult” går vidare från mellanrundan, åker man till Stockholm för att spela kvartsfinal. Samt, förhoppningsvis, även semifinal och final.

Det vore bra för intresset, och ekonomin.

Andra lag räddade

Svensk handboll hoppas få minst tio miljoner kronor i vinst från evenemanget. Tidigare mästerskap på hemmaplan talar för det.

VM 2011 gav cirka 25 miljoner. Sverige gick till semifinal, men blev utan medalj.

EM 2020 gav tio miljoner, trots att Sverige inte gick vidare från mellanrundan. Den ekonomiska räddningen då var att Norge och Kroatien tog sig till semifinalerna i Stockholm, och hade många fans på plats.

– Annars hade det mästerskapet blivit ett förlustprojekt, säger Krister Bergström, som är vd för det svenska VM-arrangemanget.

Danmark och Island är två andra landslag som kan locka många supportrar till VM-arenorna.

Fest och intresse

Men den största vinsten från ett hemmamästerskap med sportslig svensk framgång är svår att beräkna i kronor.

– Vi har en strategi att vi vill ha mästerskap i Sverige, först och främst för att skapa fest och intresse, och kunna rekrytera nya handbollsspelare. Det är grundvärdet, säger Robert Wedberg.

– Vi märker efter mästerskap hur intresset ökar och vi kan ta emot fler ungdomar, tillägger han.

Biljettförsäljningen till VM i januari beskrivs som god. Till Sveriges två första gruppspelsmatcher, mot Brasilien och Kap Verde, är redan omkring 10 000 biljetter sålda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.