Historisk seger mot Serbien

Sverige tog ett stort kliv mot handbolls-Em när Serbien besegrades med 31-30 i Skövde. Jamina Robert blev stor matchvinnare när hon satte det avgörande målet med bara fyra sekunder kvar av matchen.

Sverige hade aldrig slagit Serbien, trots sex försök, före lördagens match. Minnet av det senaste mötet, som gav svensk förlust med 23–30 på bortaplan i EM-kvalet i onsdags, trots stor svensk ledning i halvtid, var heller inte uppmuntrande.

Nu fick Serbien en tidig ledning, men Sverige spelade lugnt på och tog över ledningen för första gången i 20:e minuten. Sedan växte hemmalagets försprång till 16–13 i paus.

Nathalie Hagman gjorde fyra spelmål i första halvlek. Andra viktiga faktorer bakom ledningen var några fina räddningar av Johanna Bundsen, ett bra försvarsspel och fyra mål (varav tre straffar) av spelmotorn Bella Gulldén. På vänsternio fick Jenny Alm spela från start och gjorde tre mål före paus.

Andra halvlek började med två serbiska mål. I 19:e minuten var Serbien förbi, med 24–23. Nathalie Hagman svarade med två mål. Matchen gick in i ett dramatiskt slutskede med flera utvisningar.

Daniela Gustin på högerkanten ledde det svenska målskyttet i andra halvlek med fem fullträffar. Jenny Alm sköt 30–29 med två minuter kvar, Serbien kvitterade – och Jamina Roberts avgjorde.

Sveriges väg till EM

EM-kvalet består av sju grupper. De två bästa i varje grupp, plus den bästa trean, går till EM i Frankrike som startar 29 november. Värdnationen är direktkvalificerad.

Om två lag slutar på lika många poäng avgör inbördes möten. Om det sammanlagda resultatet där är oavgjort, avgör flest gjorda mål på bortaplan i de inbördes mötena. Om även de är lika, räknas total målskillnad.