Per Johansson firar med en stänkare i kväll. Foto: Bildbyrån

”Jag ska fira med några stänkare”

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en glad handbollssvensk i VM-arenan Park Dome efter att Sverige missat semifinal.

Montenegros förbundskapten Per Johansson kan nu njuta av en ordnad OS-kvalplats.

– Jag ska fira med några stänkare, säger han.

Montenegro och landets svenske förbundskapten Per Johansson hade ett stort mål med årets handbolls-VM i Japan: att sluta topp sju och på så sätt kvittera ut en biljett till OS-kvalet.

Efter 26–23 mot Sverige i den sista matchen av mellanrundan var målet uppfyllt.

Handbolls-VM

– Det här var ju vårt mål och jag måste försöka njuta av den här stunden, säger Johansson, som 2010 ledde det svenska damlandslaget till EM-silver.

”Ska inte gnälla”

Samtidigt kunde han inte riktigt släppa att Spanien, som gick vidare till VM-semifinal, vann med uddamålet i det första gruppspelet. Trots att spanjorskorna sekunderna före avgörandet borde ha blivit avblåsta för offensiv foul.

– De tankarna kommer ju, att vi egentligen är så nära att ta oss till semifinal. Men det är extremt små marginaler att ta sig till semi. Vi hade två uddamålsvinster som hade kunnat gå åt andra hållet. Så jag ska inte gnälla egentligen.

Han var glad över att komma in till paus mot Sverige med 12–12.

– De får springa igenom alldeles för lätt. Sedan har vi tur att Mässing missar sina lägen. Annars kan de gå upp till fem, sex (mål).

”Försöka njuta”

Ett starkt försvar och en storspelande Marta Batinovic (46 i räddningsprocent) vände matchen till Montenegros fördel efter paus.

-Jag är inte van vid att ha räddningar i det här antalet. Vi har inte på mina tre mästerskap med Montenegro haft så här mycket räddningar som vi hade i dag, säger Johansson som tog över som förbundskapten inför VM 2017.

Hur firar du det här?

– I dag blir det nog några stänkare. I dag ska jag försöka njuta med min assistent och mina ledare.

KLIPP: Signell tyckte målvaktsspelet avgjorde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet