Norge vidare i VM. Foto: Bildbyrån

VM-favoriten Norge vidare som gruppetta

Uppdaterad
Publicerad

Norge klarade av pressen att vinna gruppfinalen mot Tyskland i VM.

Handbollsgiganten är vidare som gruppetta och nu ligger vägen öppen för en final mot mästerskapets andra guldfavorit Ryssland.

När Nederländerna tidigt på onsdagen slog Sydkorea lätt hamnade Norge, som har tagit tre VM-guld, två OS-guld och sju EM-guld, i ett pressat läge inför gruppfinalen mot Tyskland.

Oavgjort eller seger krävdes för att Norge skulle vinna gruppen – vid förlust hade norskorna missat VM-semifinal.

Handbolls-VM

Även om det var jämnt i paus (17–16) tog Norge ett grepp om de två poängen en bit in i andra halvlek. Norskorna har kanske världens bästa uppsättning på mittsex med bland annat Heid Løke, men mot Tyskland Kari Skaar Brattset som levererade med sex mål på sex avslut. Till slut vann Norge med 32–29.

Nederländerna blev tvåa i gruppen och får nu möta Ryssland, som efter åtta matcher är VM:s enda obesegrade lag. Norge ställs mot Spanien, som tog andraplatsen i Sveriges grupp.

Semifinalerna avgörs på fredag. Finalen i Park Dome i Kumamoto spelas på söndag. Vinnaren tar även en direktplats till OS i Tokyo 2020.

ARKIV: Tre sekunder kvar av matchen – då satte Mässing kvitteringsmålet (8 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet