Foto: Bildbyrån

Lagkaptenen kritisk: ”OS-kvalet borde inte spelas heller”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lagkapten Sabina Jacobsen är kritisk till att landslaget väntas åka till Spanien för att spela OS-kval när det Europeiska förbundet valt att ställa in EM-kvalet mot Tjeckien.

– Vi kan inte göra mer än försöka påverka, säger hon till SVT Sport.

Handbollsdamernas EM-kval mot Tjeckien, som skulle ha spelats den 25 och 29 mars, skjuts upp till i juni på grund av coronaviruset. Men OS-kvalet i Spanien nästa helg kommer att avgöras som planerat.

– Det är ju samma risk för smittspridning i Spanien och om nu risken är så stor så borde väl inte OS-kvalet spelas heller, säger Sabina Jacobsen till SVT Sport.

”Inte fått så mycket information”

Jacobsen som inte hade planerat att spela i EM-kvalet påverkas inte direkt av beslutet att skjuta upp matcherna men hon tycker det är konstigt att inte Internationella handbollsföbundet fattat samma beslut som det europeiska.

– Vi har inte fått så mycket information men jag vet att flera länder vill ställa in eftersom EM-kvalet inte spelas. Det är beslut högre upp och vi kan inte göra mer än att försöka påverka, säger Jacobsen.

”Bristande respekt”

Det europeiska handbollsspelarfacket (EHPU) är av samma åsikt som Jacobsen, och skriver i ett uttalande på Facebook att de vill att det internationella handbollsförbundet måste flytta kvalspelet.

”EHPU finner situationen oroande, och ingenting är viktigare än spelarnas, tränarnas, personalens och hela samhällets säkerhet och häsla. Dessutom gör IHF:s (internationella handbollsförbundets) bristande respeket för situationen att spelarna hamnar i kläm mellan klubbarna och landslagen, vilket inte är rättvist”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.