Landslagsläkare Hampus Lüning ser ett värde i att EM spelas. Foto: Bildbyrån

Svenske landslagsläkaren: ”Känns bra att EM blir av”

Uppdaterad
Publicerad

Det har riktats kritik mot att handbolls-EM blir av. Svenske landslagsläkaren Hampus Lüning förstår synpunkterna – men tror på ett säkert mästerskap.

– Det är möjligt att det kommer något enstaka covidfall, men jag skulle bli väldigt förvånad om det kommer flera, säger han.

Coronarestriktionerna kring turneringen i Danmark är rigorösa. Spelarna kommer att bo i en särskild bubbla och testas flera gånger inför mästerskapet. Skulle någon bli smittad isoleras den spelaren, övriga fortsätter att testas regelbundet.

I bubblan finns så kallade röda zoner – hotell, arena och träningshall – som spelarna inte får lämna. I så fall riskerar de att bli hemskickade.

Den täta testningen ihop med utförliga regler gör att Hampus Lüning bedömer smittorisken som liten.

– Det är väldigt låg sannolikhet att det skulle komma (ett positivt test) när vi har symptomfria spelare som har testats i princip dagligen, säger landslagsläkaren till SVT Sport.

– Det är möjligt att det kommer något enstaka fall, men jag skulle bli väldigt förvånad om det kommer flera fall under mästerskapet med tanke på förberedelserna och de protokoll som ligger. Sedan har man levt med corona i flera månader och börjat vänja sig vid rutinerna. Och tittar man på hur tjejerna lever och verkar till vardags, så, jag menar, de tränar, umgås med utomstående, reser mellan olika länder och städer. Risken att smittas här, där man befinner sig i en extremt kontrollerad miljö, är mycket lägre, fortsätter han.

”Mentalt inställda”

Samtidigt växer kritiken mot att genomföra turneringen. Det finns länder som har smitta i laget och åsikterna går isär om handbolls-EM borde spelas.

Svenske landslagsläkaren Hampus Lüning förstår kritiken, men tycker ändå att det känns bra att EM blir av.

– Mentalt har vi varit helt inställda på att det ska spelas och förberett oss för det. Det känns skönt att vi har alla korten på bordet. Det är tydliga regimer för hur man ska förhålla sig på och utanför plan och vad som gäller med alla regler runt omkring. Vi kommer till en miljö som är helt avskärmad, med lag som är rigoröst testade före och under mästerskapet.

”Har respekt för det”

Är det värt att spela EM under de här förutsättningarna – utan publik och där ni lever i en bubbla?

– Det är en synpunkt man definitivt har respekt för och förstår de som tycker det, men nu är vi i det här läget och det gäller att ligga läget och göra det bästa av det. Jag skulle tro att det kommer gå väl den här gången.

Finns det något i dig som säger att det är dumt att genomföra mästerskapet?

– Definitivt. Det ligger mig i bakgrunden hela tiden. Vi befinner oss i en oerhört svår tid med väldigt många människor som far illa. Rent principiellt kan jag tycka vad som är viktigast med idrott eller inte, men i det här läget, med en så pass isolerad grupp, tror jag att det kan finnas ett värde i att genomföra ett mästerskap för idrotten och komma framåt.

KLIPP: Kaos runt handbolls-EM (22 november 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer