Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Norsk expert: ”Jag är rädd för kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot att genomföra handbolls-EM växer. Det finns länder som har redan smitta i laget och åsikterna går isär om turneringen borde spelas.

– Jag är rädd för att det blir kaos, säger en norsk handbollsexpert.

Det blir ett handbolls-EM i Danmark trots allt. Men SVT:s expert Magnus Grahn är kritisk till att EM genomförs. Norska TV2:s handbollsexpert Bent Svele likaså.

– Jag är väldigt skeptisk, säger han till VG. Smittan sprids våldsamt i Europa. Vi såg nyligen att fotbollslandslagen, som samlades under stränga villkor, fick in smittan i trupperna. I vissa länder som Ungern och Polen är smittspridningen enorm och vi har inte samma kontroll på länderna utanför Schengen. Jag är rädd för att det blir kaos.

14 av 35 spelare smittade

Norrmannen Arne Senstad är förbundskapten för Polen där enligt VG, 14 av 35 spelare är eller nyss har varit smittade. Han anser att det är tveksamt att arrangera EM.

– Jag känner mig knappast lugn med att Danmark nu ska slå knut på sig själv för att kunna arrangera det här med två veckors varsel. Jag vet att mästerskapet är viktigt för handbollens skull men jag tycker man skulle tänkt på om det verkligen är värt att spela EM nu, säger Senstad i artikeln.

Klarar bygga en bubbla

Polen möter Norge i premiären 3 december och alla är inte överens om att det är fel att spela. TV3/Viasats expert i Norge, den förre landslagsmannen Ole Erevik tror att den danska arrangören klarar att bygga en bubbla för de 16 deltagande länderna.

– Jag tror att med det protokoll som finns är det möjligt att genomföra på ett hälsomässigt säkert sätt, säger Erevik som bor i Köpenhamn till VG.

Men Bent Svele, som ändå åker till Danmark för att bevaka mästerskapet, är kritisk.

– Det finns annat som är viktigare i den tid vi lever nu. Det är enklare att genomföra klubbhandbollen än den i landslaget där spelarna hämtas från när och fjärran, säger norska TV2:s expert till VG.

KLIPP: Kaos runt handbolls-EM (22 november 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kaos runt handbolls-EM Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer