Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avgörandet och lagets besvikelse efter matchen i spelaren ovan Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Lugi vann måstematchen mot VästeråsIrsta – men åker ur Handbollsligan efter Kungälvs seger mot Aranäs

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var Lugi i SM-semifinal.

I kväll åkte de ur Handbollsligan.

De gjorde det trots en seger i den sista omgången.

– Det är otroligt tungt, säger Isabelle Gulldén.

Lugi gick upp till elitserien i handboll 2006.

Därefter har de varit kvar i den högsta serien, som numera heter Handbollsligan. De har under dessa år tagit två SM-silver, och var så sent som för två år sedan framme i SM-semifinal.

Seger räckte inte

Men nu är klubbens sejour i finrummet över. När seriens sista omgång i kväll spelades var Isabelle Gulldéns lag tvingat att vinna hemma mot VästeråsIrsta för att hoppet om nytt kontrakt skulle leva.

Det gjorde de också, med 29–25.

Men i och med att Kungälv bortabesegrade Aranäs med 24–23 blev Lugi ändå sist i serien, en poäng efter Kungälv – som därmed slutar näst sist i serien och får kvala sig kvar via matcher mot Boden.

– Man blir nästan gråtfärdig. Det har varit jäkligt tufft, och jag känner bara: ”Äntligen!” Vi har inte varit bäst när det gäller tidigare under säsongen, men vi är det i dag, säger Kungälvs tränare Hamed Khazrai till Handbollsligan Live.

Gulldén: ”Otroligt tungt”

När Lugi-spelarna insåg att de åker ur serien föll flera av dem i gråt.

– Det är otroligt tungt. Vi gör jobbet i dag, men vi har själva satt oss i den här situationen, säger Isabelle Gulldén till Handbollsligan Live, och svarar så här på frågan om detta var det sista vi såg av henne i svensk handboll:

– Jag har ett år kvar på mitt kontrakt. Det är bara att börja om. Det blir ju en väldigt lång försäsong, sen får vi se. Men jag har ju som sagt ett år kvar på mitt kontrakt.

Kvällens resultat gjorde även att VästeråsIrsta missar slutspel och har spelat klart för säsongen. Den åttonde och sista slutspelsplatsen togs av Skövde, som besegrade H65 Höör.

Skuru hade säkrat seriesegern innan den sista omgången och ställs mot Skövde HF i kvartsfinal i det stundande SM-slutspelet. Övriga kvartsfinaler: Sävehof–Hallby, H65 Höör–Skara och Önnered–Kristianstads HK.

Matchfakta

Lugi–VästeråsIrsta 29-25 (14–13)

Lugi: Lovisa Delac 9, Mariel Beugels 5, Isabelle Gulldén 5, Emma Ekenman Fernis 4, Sofia Delac 4, Ofelia Shoai Hallberg, Filippa Nyman.

VästeråsIrsta: Ellen Göthlin 4, Svea Lind 4, Jonna Olsson 4, Victoria Otrander 3, Saga Frestadius 2, Amanda Sjöstrand Hallman 2, Love Kumlin 2, Maria Larsen 2, Wilma Birger 2.

Aranäs–Kungälv 23–24 (14–15)

Aranäs: Elin Åkesson 4, Wiktoria Gustafsson 4, Nicolina Fredriksson 4, Ellen Davis 4, Nova Hallén 3, Anna Heed 3, Alicia Nilsson.

Kungälv: Mia Lagumdzija 6, Alma Jöhnsson 5, Linnéa Rundberg 4, Elin Leissner 3, Vanja Andersson 3, Kristina Zubonja 2, Line Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.