Isabelle Gulldén är Sveriges viktigaste spelare, menar Ola Bränholm. Foto: Bildbyrån

Krönika: Gulldén viktigare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Hon har inte spelat handboll 2019 och blev mamma i juli. Men om VM skall bli någon succé och om Sverige skall kunna nå OS i Japan så är Bella Gulldén viktigare än någonsin.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

Det svenska damlandslaget går igenom en delvis ofrivillig generationsväxling. Jenny Alm och Loui Sand har slutat, Johanna Bundsen är gravid och Johanna Westberg blev nyligen mamma.

Mamma blev även lagets stora stjärna Isabelle Gulldén som födde sonen Lias i juli. Men ”Bella” har hela tiden varit tydlig med att hon vill tillbaka till planen snabbt och tränar för fullt med klubblaget Brest. Comebacken lär inte vara långt borta.

Gulldén nödvändig för succé

Den comebacken kommer förbundskapten Henrik Signell se på repeat. För om Gulldéns betydelse varit stor förr så skulle jag hävda att den är ännu större nu. Andra nyckelspelare har försvunnit eller kommer till VM med tveksam skadehistorik.

Det finns en röd tråd genom – de gånger det här landslaget lyckats i stora mästerskap. Vid EM-silvret 2010, vid bronset 2014 och under VM 2017 har Bella Gulldén tillhört turneringens absolut bästa spelare och verkligen bevisat varför hon ofta finns med i snacket runt ”världens bästa spelare”.

OS bör vara det stora målet

VM i Japan är inte bara ett VM i sig, det är även biljetten till att kunna nå OS (även det i Japan) nästa år. Topp sju i VM ger en plats till vårens OS-kval. Spontant är det nog där målsättningen bör ligga för detta landslag. Känslan är att det funnits bättre årgångar med färre frågetecken in i turneringen och mer realistiska medaljchanser tidigare.

Men det beror i väldigt hög grad på vilken form lagets stora stjärna lyckas hitta efter nära ett år utanför handbollsplanen. En Gulldén i högform, en Roberts som vuxit in i rollen som en av ledarna på planen, en Hagman och en Blomstrand som spelar på sin topp och ett klassiskt svenskt starkt försvarsspel med Jacobsen, Lagerquist och Idéhn i huvudrollerna.

Ja, sitter alla de pusselbitarna på plats så kan det bli ett roligt VM även denna gång för Bella och de andra.

Arkiv: Se när SVT hälsade på Gulldén i Frankrike (september 2018)

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.